Dåliga tänder

Förvandla dåliga tänder till starka sådana

Vår allt sämre kosthållning är inte bara problematisk sett till att vi ökar i vikt. Nej, även om man ser till tänderna så märks en klar försämring och detta i kombination med att allt fler väljer bort det – minst! - årliga besöket som ska göras hos en tandläkare kan skapa enorma problem i framtiden.

Karies, plack, tandsten, inflammerat tandkött. Du har säkert hört alla dessa ord och de är samtliga medlemmar i det breda begrepp om dåliga tänder som vi i den här texten använder oss av. Det vi tänkte göra är enkelt: vi vill hjälpa till att förvandla dåliga tänder till friska, starka tänder och vi tänkte göra detta genom att rada upp några viktiga punkter.

Innan vi börjar så vill vi bara nämna följande också: Dina tänder är enormt viktiga för hela din hälsa, ditt leverne och väl. Du kan inte skjuta upp problemen du har med tänderna och de kommer inte läka av sig själv. Det finns således ingen anledning att inte boka en tid hos en tandläkare.

Våra tips handlar om skötsel och de kommer inte att bota- och laga redan dåliga tänder; det måste en specialist göra. Efter besöket hos en tandläkare dock; där kan dessa tips ta vid och ge ett väldigt bra resultat.

  • Köp en ny tandborste. Hur ser din tandborste ut egentligen? De flesta av oss byter med längre intervaller än vad vi borde. Tips: även om man ska reklamer med en nypa (läs en näve) salt så är en eltandborste ingen dum ide. De kommer åt på djupet, de når passager som kan vara svåråtkomliga med en vanlig borste och de har en lång livslängd. Överväg en sådan och välj en lite dyrare modell då dessa ofta är bäst.
  • Tiden. Hur lång tid lägger du på en vanlig tandbortsning? Rekommenderas är att två minuter är tidsspannet att förhålla sig. Troligt är att du – som många andra – borstar på rutin och inte fäster någon uppmärksamhet på hur du egentligen borstar. Tips: ta fram mobiltelefonen, ställ timern på två minuter – gärna lite längre – och kör igång,
  • Ta bort mellan tänderna. Gör det till en rutin att rensa mellan tänderna. Att matrester får fäste mellan tänderna är det som i många fall leder till problem. Bakterier börjar frodas och karies kommer som ett brev på posten. Tandtråd är lösningen; ha några byglar idin väska eller i plånboken och använd efter varje måltid.
  • Ät regelbundet. Småätandet är en stor bov till varför många har dåliga tänder i dagens Sverige. Dina tänder måste få en chans att vila och återhämta sig mellan måltiderna och om du hela tiden stoppar någon i munnen så blir tänderna mer mottagliga för olika angrepp.
  • Skölj. Köp ett munvatten och skölj munnen två gånger om dagen och efter anvisningarna på förpackningen (två minuter är även där ett vedertaget riktmärke att förhålla sig till)
  • Bryt vanorna. Röker- eller snusar du? Vi vet att det är jobbigt att hela tiden bli påmind om farorna. Men (det kommer alltid ett men, eller hur?) om du inte kan sluta helt så trappa åtminstone ner. Ärligt talat: vilka cigaretter är egentligen goda att röka och vilka röker du av tristess eller gammal vana?
  • Drick vatten. Vatten är den dryck som är bäst för dina tänder.

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.