Fläckar på tänderna

Vanligt med fläckar på tänderna

Hur får jag vita tänder? Frågan är något som de flesta av oss någon gång har ställt då vi stått framför badrumsspegeln. Svaret är enkelt: undvik allting. Nej, men skämt åsido. Det du stoppar i munnen kommer också tiill viss del att påverka hur dina tänder ser ut. Tänderna tuggar, de silar och de kommer i kontakt med allting som stoppas i munnen. Att vissa av har vitare tänder än andra beror dels på genetiken och dels så beror det också på att vi äter annorlunda saker än vad en person med exempelvis gula fläckar på tänderna gör.

Ska vi generalisera så kan vi säga att en person med fläckar på sina tänder förmodligen äter, dricker  – eller gör – något av följande:

  • Röker eller snusar. Tobak och nikotin är de största bovarna till fläckiga och gula tänder. Detta i kombination med att dessa saker är livsfarliga – åtminstone cigaretter – i övrigt gör att man definitivt bör undvika dem. Det finns jättebra hjälpmedel idag och det första steget är att inse att det är farligt och ohälsosamt att exempelvis stoppa en cigarett i munnen eller en prilla under läppen.
  • Dricker kaffe, thé, läsk eller vin.
  • Borstar inte tänderna korrekt.
  • Äter exempelvis blåbär eller något annat med starka, naturliga färgämnen. Tillägg här; det mesta av det vi äter innehåller färgämnen som på mer- eller mindre sätt påverkar våra tänders utseende.

Rökare med fläckar på tänderna

Ska vi peka på något som är extra utmärkande och direkt bidragande till fläckar på tänderna så är det: nikotin, tobak och kaffe och kan man undvika dessa saker så har man också större chans att slippa fläckarna i fråga.

Dock och därmed inte sagt att man inte kan få bort fläckar från exempelvis kaffe. Nej. Vi nämnde tandborstning ovan och genom en bättre, mer noggrann sådan så skulle de flesta också få lite vitare, mer fläckfria tänder. Två gånger om dagen, två minuter åt gången och med en fluorrik tandkräm – där är formeln man ska följa. Och: skulle inte det fungera så finns det andra metoder att ta till.

Fläckar på tänderna och tips hur du blir av med dessa

Tandblekning är något som blivit vanligare under senare år än vad som förr var fallet. Fler metoder, ökad efterfrågan och humanare priser är de stora anledningarna till ökningen. Men; vi kan här inte nog poängtera följande: undvik de metoder som du gör i hemmet och där du köper olika produkter på internet.

Ska du bleka dina tänder för att bli av med fläckar så är den bästa lösningen att gå till en tandläkare. Visst, det kan vara frestande att genomföra en behandling till halva priset i hemmet, men det är sällan dessa fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Blästra tänderna hos en tandläkare

Airflow är en metod som ofta används av tandläkare och som går ut på att man ” blästrar ” tänderna i fråga. Märk väl; med just Air-flow så handlar det primärt inte om någon blekning; det handlar om att just ta bort fläckar, missfärgningar och andra störande detaljer som kan sätta sig på tänderna.

Genom att använda sig av vatten och högtrycksluft – förenklad beskrivning – så tar tandläkaren bort de fläckar som är störande och denna behandlingsform är något vi rekommenderar.

Kort och gott: blästra tänderna hos en tandläkare, undvik tobak och nikotin och var mer noggrann då du borstar tänderna så kommer du att slippa de värsta fläckarna i framtiden.

 

** Är dina fläckar vita? Besök en tandläkare. Detta kan vara en indikation på ett kariesangrepp.

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.