Blogg

Här i vår blogg skriver vi inte bara om tänder och tandvård utan om hälsa ur ett bredare perspektiv. Det kan till exempel handla om träning, kost eller plastikkirurgi.

Vi kommer även med pigga skönhetstips om hur du kan komplettera ditt vackra leende med till exempel smycken, smink eller en elegant frisyr.  

Estetisk tandvård hos tandläkare i Sundbyberg

15 aug 2021

Många mår dåligt av att ha bettfel, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt finns det många som inte ens vet om att de har fel på bettet. Din tandläkare i Sundbyberg kan erbjuda olika lösningar.

Estetisk tandvård är viktigt både för den fysiska och den psykiska hälsan. En person med rejält överbett kanske kan känna sig väldigt självmedveten och osäker. Att inte känna sig fri att uttrycka sig när man är med andra människor är en av konsekvenserna från att ha bettfel. Många andra lidanden uppstår också som följd av under- och överbett. Huvudvärk, smärta i käkmusklerna och svårighet att tugga är normala symptom på bettfel. I vissa fall kan det till och med uppstå problem med talet. Med tandreglering kan du korrigera dessa fel.

Det finns olika typer av tandregleringar. Till exempel finns det plastskenor som kan användas istället för de traditionella metallställningarna. Vill du inte att det ska synas att du har tandställning kan du be din tandläkare om genomskinliga eller osynliga alternativ. Din tandläkare kommer förstås att se till att du får den reglering som kan korrigera just ditt bettfel.

Få tandställning hos en erfaren tandläkare

När du ska undergå en estetisk behandling hos en tandläkare i Sundbyberg är det viktigt att du har en erfaren tandläkare. Under den preliminära undersökningen kommer läkaren att undersöka dina tänder och se till att de är friska och om man eventuellt måste dra ut någon tand. Detta är viktigt att göra innan du får tandställningen, för att behandlingen ska ha hållbara resultat.

Den effektiva behandlingen mot missfärgade tänder

22 mar 2021

Missfärgade tänder brukar aldrig glädja någon och kan vara ett problem för många. Det kan kännas jobbigt att skratta sådär glatt och stort när man vet att tänderna är allt annat än vita.

Nutiden ställer krav. När man har problem kan det kännas som om man är den enda i världen som inte har kritvita tänder. Riktigt så ligger det inte till, men det hindrar inte att tankarna kommer emellanåt. Hur kommer det sig att vissa får problem med gulbruna tänder?

Ja, det handlar inte om bristande hygien. Flitig tandborstning eller slarvig har inte mycket med missfärgade tänder att göra. Enkelt beskrivet beror det mestadels på yttre faktorer, som vad du äter och dricker, och om du använder tobak eller snus. Det finns också ett litet inslag av ärftlighet i det hela. Sjukdom och skador kan bidra.

Skalfasader för permanenta lösningar

Om du söker en permanent lösning på problem med missfärgade tänder är det behandling med skalfasad i Göteborg som du letar efter. Skalfasader är tunna plattor av porslin som tillverkas efter dina tänders mått. Sedan slipar man lite lätt på tandytorna och fäster skalfasaderna permanent.

Vanligen gör man inte skalfasaderna bländande vita eftersom det inte ser naturligt ut. Men man gör dem i en färg som gör att du kommer att känna dig helt bekväm med att släppa ut ett sånt där riktigt härligt asgarv igen. Att skaffa skalfasader är en mycket bra lösning för de flesta som har dessa problemen. Prata med en tandläkare!

Återkommande och årliga besök

22 mar 2021

Ont i tänderna är ett tillstånd som man inte gärna vill hamna i. Därför kan det vara klokt att använda sig av förebyggande vård och omsorg så att man slipper hamna i den tråkiga situationen.

För att se till att man har bra tandhälsa så kan man bestämma med sin tandläkare att man får återkommande och årliga kallelser till undersökningar. Det är ett sätt att kontrollera att man sköter sina tänder korrekt och även ta reda på om något har hänt gällande hål i tänderna, sprickor eller annat. Tyvärr är det många som hoppar över de besöken på grund av tid eller kostnad. Men det är ett besök som man i längden kan spara mycket pengar på, och som gör att man kan slippa smärta och obehag.

Ändring av livssituation

Förutom kost, bruk av tobak och omsorg om tänderna finns det mycket annat som kan påverka hur tänderna mår. Många sjukdomar och mediciner kan påverka tänder och tandkött. Det kan innebära att man behöver ändra hur man sköter tänderna eller betyda att man behöver gå till tandläkaren oftare. Ålder påverkar också tänderna, och även hur man mår psykiskt. Om man är deprimerad eller på annat sätt har börjat må dåligt, så kan även detta påverka tändernas skick. Man kanske gnisslar tänder utan att man vet om det, exempelvis medan man sover. Detta är något som kan göra att tänderna går sönder eller slits extra mycket. Då kan en skena som används under natten vara till stor hjälp som ett skydd. Läs mer om hur en tandläkare kan hjälpa dig på denna hemsida: tandläkarekarlstad.nu

När tänderna inte räcker till

25 jan 2021

Många har den stora turen att ha bra och fungerande tänder hela livet. Vi andra får klara oss med det vi får. Eller så skaffar vi implantat och överlistar naturen. Det är enklare än man tror.

Myten om det perfekta leendet är just bara en myt. Få personer har en absolut jämn, symmetrisk och vit tandrad. Ett perfekt leende är snarare ett leende från en person som är glad och lycklig och trivs med livet.

Däremot kan tänder förorsaka stora problem. Skador, sjukdom eller bara naturen kan göra att vi får problem som är stora nog för att vi ska behöva söka hjälp. Smärtor och svårigheter att tugga är inget man ska behöva leva med för jämnan. Tandimplantat kan vara den rätta vägen att gå.

Problem med lagningar eller annat

Om du har problem med dina tänder kan orsakerna vara många. Därför börjar en utredning om tandimplantat alltid med en grundlig undersökning. Man funderar på olika lämpliga alternativ. Det är exempelvis olämpligt för växande människor att få tandimplantat.

Om implantat är det rätta gör man ett rent hantverk med skruvar i titan som fästs i käkbenet, givetvis med hjälp av smärtstillande. Konstgjorda tänder tillverkas efter dina unika mått och i samma färg som resten av dina tänder.

Resultatet brukar vara mycket lyckat. När allt är läkt och du har vant dig kommer du inte ens själv veta vilken tand som är ett implantat. det fungerar precis som dina vanliga tänder och ska skötas likadant. Så inget fusk med tandborstningen, tyvärr! Läs mer om tandimplantater på denna sida: tandimplantatmalmö.se

Glöm inte bort tandläkarbesöket

22 jan 2021

Regelbundna tandläkarbesök är allra bäst, men många struntar ändå i att gå till tandläkaren. Några av ekonomiska skäl eller av rädsla, andra för att de hellre lägger pengarna på annat.

Regelbundna besök hos tandläkaren är viktigt för att man ska kunna upptäcka problem med tänderna i tid. Då får man chansen att åtgärda problemen tidigt och kan kanske undvika större och mer kostsamma behandlingar. Har man friska tänder och tidigare inte haft stora problem brukar det räcka att gå till tandläkaren vartannat eller vart tredje år. I Sverige råder fri prissättning och tycker man att det är dyrt att gå till tandläkaren, eller om man vet att man behöver en mer kostsam behandling, ska man absolut jämföra olika klinikers prislistor. Ofta kan man hitta priser på deras hemsidor, men man kan även ringa och fråga. Tandvård omfattas också av högkostnadsskyddet.

Tandvårdsklinik med tandläkare som talar flera språk

Chansen att man ska skjuta upp tandläkarbesöket minskar om man har nära till tandläkaren. Att därför välja en tandvårdsklinik som inte ligger alltför långt från hemmet kan vara bra. Då kan även resten av familjen gå till samma tandläkare, vilket också förenklar livspusslet. Men man bör också fundera på vilka slags behandlingar och tandvård som man kanske är i behov av. Det finns exempelvis tandläkare i Södertälje som som erbjuder allmäntandvård, implantat, tandreglering och kosmetisk tandvård. Kanske är man från ett annat land och inte förstår svenska så bra? Då kan det kännas tryggt med att gå till en klinik där personalen talar flera språk.

Akuttandvård för dina tänder

28 dec 2020

Är man med om en olycka och har ett eventuellt brutet ben, då söker man upp akutvård. Detta borde vara lika självklart för ens tänder. Får man en plötslig smärta kan man behöva akut tandvård.

Tänderna är viktiga att ta hand om. De är känsliga och vid smärta blir man ofta rejält påverkad. Inte alltför sällan händer det olyckor där tänderna tar stryk. Detta kan hända i olika sammanhang. När tänderna skadas akut kan man inte vänta på att ens ordinarie tandläkare ska öppna eller ha tid. Då får man istället söka sig till en akuttandvårdsklinik. Dessa finns i olika städer, leta till exempel online efter akuttandvård i Göteborg. Hos en klinik som erbjuder akuttider har de samma kompetens som hos en vanlig tandläkare. Behöver man laga en tand gör de dock en provisorisk lagning.

Hitta klinik

Det är att råda att ha ett nummer till åtminstone en klinik i telefonen eller på en lapp. Skulle olyckan vara framme vill du snabbt och enkelt veta vart du kan vända dig. Du hittar kliniker genom att söka på nätet.

Är du en av dem som lider av tandläkarskräck kan du nämna det innan. De som arbetar där har kunskap även om det och vet hur de ska underlätta för patienter med tandläkarskräck. Det går även om det önskas att åka och besöka kliniken för att ha möjlighet att träffa tandläkarna där. I vissa fall får det en att känna sig mer bekväm. Priserna är ungefär samma som hos en vanlig tandläkare.

När det är bråttom med tänderna

15 dec 2020

Nio gånger av tio kan vi boka tid hos tandläkaren i god tid och vara nöjda. Den tionde gången kan det vara oerhört bråttom. Svår tandvärk eller en tandskada är ingen barnlek. Ibland är det kris.

Det är sällan vi behöver bekymra oss om våra tänder i vardagen. De sitter där de sitter och gör sitt jobb. Vi borstar och vi besöker tandläkare och hygienist någon gång per år och så är det bra med den saken.

Sedan kommer då dendär tionde gången då hela huvudet illvärker och man svullnar upp i tandköttet. Inga värktabletter hjälper mer än tillfälligt. Det är helt klart dags för ett akutbesök hos din tandläkare. Har du dessutom feber är det inget att spela hjälte för, utan bara ring!

Ett annat inte ovanligt scenario är en snubbelolycka eller en mindre cykelkrasch. Varje dag resulterar sådana till synes småsaker i tandskador. För att inte tala om de där alltför goda kolorna…

Första hjälpen vid akut tandvård

Vad gör man för att minimera skador och smärta? Gäller det vanlig ohederlig tandvärk är det bara att ringa tandläkaren för akutbesök. Svullnad, smärta och feber betyder att du ska söka hjälp så snart du kan. Tandläkaren undersöker och åtgärdar akuta problem.

Har du ramlat eller blivit utsatt för våld? Om en tand blivit utslagen ska du antingen, om du kan, förvara den i munnen eller i lite mjölk. Sedan måste du söka vård så snart du kan. Det finns hopp om att tanden kan sättas tillbaka om du skyndar på. Läs mer om akut tandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdigöteborg.se

Vad ingår i ett vackert leende?

30 okt 2020

Att man ska till tandläkaren när man har ont är en självklarhet. Men det finns andra orsaker till ett tandläkarbesök. Till exempel att få ett snyggare leende. Läs och bli inspirerad!

Perfekta tänder är något som unnats få, om någon. Därför vankas det tandläkarbesök åtminstone två gånger om året. Och det är ju ganska bra att ha en tandläkare i närheten om man får akuta besvär, kanske med en infektion i tandköttet. Du kanske har tänder som är friska och glada, och frodigt växer där de inte ska. En olycka kanske orsakat en skilsmässa mellan den övre och den undre delen av en tand. Eller det kanske bara är frågan om att morgonkaffet börjat lämna sitt spår på dina före detta vita tänder. Med estetisk tandvård kan du få tillbaka originalfärgen, se till att tänderna sitter där de ska och ser ut som de ska.

Skalfasader och implantat: Pusselbiten som fattas

Implantat är lösningen när det av en eller annan orsak fattas en tand i munnen. Då gör tandteknikern helt enkelt en ny tand åt dig. Denna skruvas fast i käkbenet med en titanskruv, som ersätter din tandrot. Det är ett stort ingrepp. Därför är det viktigt att din munhälsa är i topp innan behandlingen påbörjas. Tandimplantat räknas som en stabil och säker form att ersätta en tand som fattas.

Det kanske inte är hela tanden som fattas, utan endast en bit. Behandlingen som då gäller är skalfasader. Det är alltså tunna skal som fästs eller limmas på utsidan av de tänder vars utseende du vill förändra. De tillverkas ofta i keramik eller komposit. På så sätt kan du nästan skräddarsy ditt framtida leende. Hör gärna av dig med din tandläkare om denna möjlighet!

Tandblekning: En återgång till det vita

Missfärgade tänder kan vara en orsak till skam för många. Man vågar nästan inte le längre. “Vad ska de andra säga om mina gula tänder?” Därför finns tandblekning: en behandling som går ut på att göra missfärgade tänder vita igen. Fråga gärna din tandläkare om detta. Tandblekning är en ytterst personlig behandling. Den måste baseras på just dina tänders originalfärg och hälsa. Vitt som vitt, kanske du tänker, men så enkelt är det inte. Vi har alla olika nyanser av vitt beroende på våra gener. Din tandläkare kan hjälpa dig hitta rätt nyans för dina tänder, samt avgöra vilken behandling passar din situation bäst. Lär dig mer om estetisk tandvård på denna sida: https://www.estetisktandvårdmalmö.se 

Arbete med munnens hälsa

20 okt 2020

Inom tandvården finns det många olika yrkesgrupper som arbetar med olika områden och dessutom på olika sätt. Hur arbetar en tandhygienist och när är det läge att boka tid hos en sådan?

Som tandhygienist arbetar man förebyggande för att patienten ska ha en så god tandhälsa som möjligt. Det kan röra sig om kontroll men även om utbildning. Ett tillfälle då patienten kan få ventilera tankar och frågor gällande allt som kan påverka tänder och tandkött. Exempelvis är det vad man äter och dricker. Men det kan också vara påverkan av mediciner, tobak, alkohol eller sjukdomar. Även om det först och främst handlar om hur man tar hand om tänder och tandkött med tandvårdande åtgärder. Som tandborstning, användning av tandtråd eller tandsköljning.

En mycket vanlig och även mycket viktig åtgärd hos en tandhygienist är borttagning av tandsten och plack. Det är avlagringar som uppkommer på grund av allt man stoppar i munnen i kombination med saliven. I början är det en lite kletig gul massa som enklast fastnar mellan tänderna och nere vid tandköttskanten. Men om man inte får bort den så blir den till slut hård och mycket svår att få bort.

Med riktiga verktyg

När plack har blivit tandsten så är det i stort sett ett måste att ta bort det med riktiga verktyg hos tandhygienisten. Man behöver något riktigt hårt och dessutom måste man kunna se precis vad som ska tas bort. Något som är svårt att göra själv. Om man inte tar bort tandsten så blir det så småningom inflammation i tandköttet. Det brukar då bildas fickor runt tandhalsen som blir större och större. Åtgärdas inte detta så kommer resultatet till slut bli en tandlossning. Med andra ord så börjar man tappa sina tänder. Något man helst vill undvika.

Rensa och skölj

Även fast besöket hos en tandhygienist är mycket viktigt så kan det vara många som drar sig för att gå dit. Har man en långtgående slags tandsten så kan det kännas lite när tandhygienisten tar bort den. Men efteråt känner man sig väldigt ren i munnen. Och man brukar dessutom få en pensling med bakteriehämmande ämnen som faktiskt smakar ganska gott.

Precis som med tandläkarbesök så är det bra om man har ett årligt besök hos tandhygienisten. Ofta finns de i samma lokaler som tandläkaren. På det viset kan man passa på att boka tid hos båda vid samma tillfälle. Läs mer om tandhygienisten på denna sida: tandhygienistsolna.se

När man behöver hjälp akut

26 sep 2020

Som förälder kan det ibland vara mycket svårt att veta varför ett mindre barn har ont i munnen. Men vid stora besvär kan man bli tvungen att ringa efter akut hjälp, även inom sådant som tandvård.

Små barn kan få mycket ont när nya tänder ska ta sig igenom tandköttet. Det finns en mängd knep som man genom tiderna tagit till för att lindra detta. Men ibland kanske barnet har trillat eller på annat sätt fått en skada i munnen. Eller så är det ett äldre barn som själv kan tala om att något är fel. Känner man då som förälder att det är något man vill kolla upp akut så finns möjligheten till det. Beroende på var man bor i landet finns det tandvård akut under olika tider på dygnet. Men genom att ringa sjukvårdsupplysningen kan man få hjälp och råd när man behöver. Barn får gratis tandvård genom landstinget men det kanske inte finns några tider där. Eller så sker behovet på en tidpunkt när den ordinarie tandläkaren har stängt. Då kan det kännas tryggt att veta att hjälp endast är ett samtal bort. När den än behövs.

Fel kan bli värre

Vissa problem med tänder och tandkött kan snabbt bli värre om det inte behandlas i tid. Det finns mycket man kan göra med tandreglering och tandimplantat. Men det kan ta lång tid och bli både väldigt smärtsamt och dyrt. Därför är det viktigt att man så fort som möjligt tar tag i fel i munnen. Det kan vara tänder som till och med växer fel. Eller så kan det vara skador som uppkommit genom exempelvis fall. Men när det gäller barn så finns det även andra problem som kan uppstå. Ibland faller inte mjölktänderna ut för att ge plats åt den permanenta. En åtgärd blir då tvungen att tas till för att inte tänderna ska börja växa fel.

Skador som blir inflammerade

Både vuxna och barn kan vara med om skador som tar illa på tänder och tandkött. Om man inte akut åtgärdar dessa så kan de skapa stora problem. Avslagna tänder kan skada både tunga och tandkött. Det kan leda till inflammationer eller allvarliga sår på munnens mjukdelar. I förlängningen kan man ganska snabbt få en påverkan på även övriga tänder. Därför bör man snabbt uppsöka tandläkare för åtgärder. I samband med besöket kan det även fattas beslut om någon typ av medicinering är nödvändig. Läs mer på denna hemsida: tandläkarakutstockholm.se

Vackert leende med ny teknik

17 sep 2020

Tjocka tandställningar i skolan var förr synonymt med att vara en tönt. Hade man dessutom glasögon så var livet inte det lättaste. Var man duktig i skolan, ja då var nördstämpeln ett faktum.

De som var med på sjuttio- och åttiotalet känner igen det. Oavsett om man själv hade tandställning eller om man hade någon i klassen med tandställning. Tänk vad tiderna har förändrats. Idag när man ser på alla dessa faktorer ser man en cool person. Någon intressant och lite spännande. För vem vill inte hänga med någon som har supersnygga glasögon och dessutom är smart? När det kommer till tandställning, så har de flesta som hänger med personer som använder tandställning idag ingen aning om det. Av den enkla anledningen att de inte syns. Man kan dessutom ta ut dem när man vill. Men givetvis måste de sitta i sina timmar för att ge den effekten de är ditsatta för.

Vad innebär denna nya metod?

Denna metod som kallas för Invisalign fungerar på följande sätt. Man scannar tänderna och gör flera tandställningar. Man använder alltså inte endast en tandställning under en längre tid längre. Den första tandställningen ser endast lite annorlunda ut än ens egna tänder. Man skapar små förändringar över tid som till slut mynnar ut i raka och fina tänder. Varje vecka byter man till en ny tandställning så att tänderna gradvis blir rakare och rakare. Man kan till och med i förväg se hur tänderna kommer att ändra form vecka för vecka, redan innan förändringen har börjat.

Hur lång tid tar det att få en fin tandrad?

Det finns inget sätt att innan tandläkarbesöket veta hur lång tid processen kommer att ta. Detta p.g.a. att alla munnar är olika och alla justeringar ser olika ut. Men man kan säga att det som snabbast kan ta ca. sju veckor innan hela regleringen är klar. En annan fördel jämfört med de gamla tandställningarna är att man faktiskt kan ta ut den. Även om det är bäst att låta den sitta i så mycket som möjligt. Men ibland, som till exempel när man ska borsta tänderna, tala på ett möte eller äta en måltid kan det vara praktiskt. Ett annat tillfälle som det kan vara skönt att ta ut bettskenan är när man ska gå på den där efterlängtade daten. Ett tillfälle när man inte vill behöva oroa sig för att prata konstigt, även om det är liten risk för det. Läs mer om Invisalign på denna sajt: invisaligngöteborg.se

Rätt attityd och hjärtliga leenden under anställningsintervjun

4 sep 2020

Tänk så här när du intervjuas inför en anställning du sökt. Var påläst och lagom uppklädd. Fundera över ditt kroppsspråk. Visa dig uppmärksam och nyfiken. Tveka inte att härmas en aning.

Många gånger börjar förberedelserna på nätet. Sannolikt har du sökt jobbet on-line och det ger en del information om hur organisationen fungerar. Sök också upp din presumtiva arbetsgivare på sociala kanaler. Hur presenterar de sig? Är det personligt eller stramt? Hur är personalen klädd på bilderna? Med dessa ledtrådar så kan du räkna ut vilka kläder du ska bära vid intervjun. En grundregel är att om du är osäker, klä upp dig lite mer än du först planerat. Vad du säger är förstås väldigt viktigt, men också kroppsspråket gör intryck. Luta dig fram och se den du talar med i ögonen.

Stämmer insidan med utsidan?

Att svara på frågor inför en anställning är lite som att gå på en dejt. Båda parter kollar in varandra och gör bedömningar, medvetna och omedvetna. Träna gärna hemma framför spegeln. Ett varmt leende gör underverk och ska inte kännas påklistrat. Ytan spelar tyvärr roll. Att ta hjälp för att få upp självförtroendet är inget att skämmas över. Kanske vill du göra en tandblekning eller skapa ett riktigt filmstjärneleende. Det finns metoder som inte syns. En sådan är behandling med invisalign i Malmö. Många upplever att deras rätta jag behöver en puff för att göra sig gällande. Det kan vara en insats av tandläkaren, men lika gärna hårfärg, kläder eller glasögonbågar.

Följ med uppmärksamt

Det är du som är inbjuden som gäst i det här sammanhanget. Ta lagom mycket initiativ, ta det lugnt och följ med i samtalet. Förbered några frågor om arbetsgivaren och om positionen som visar att du vill veta mer och att du har funderat. På vilket sätt passar du in? Vilka erfarenheter vill du lyfta fram? Var också beredd på att det kan komma utmanande frågor om hur du hanterar olika kritiska situationer. Ibland vill den som anställer veta hur du agerar i kris, eller höra mer om tillfällen där du tog ansvar och hjälpte till. Med allt detta på plats och några goda råd om Invisalign Malmö är du rustad till tänderna. Om du är riktigt ambitiös kan du göra en provintervju ihop med en kompis. Utsätt dig för kritik och lär känna dig själv. Du gör det för att säkra jobbet.

Överraska gamla vänner med ett perfekt leende

24 aug 2020

Har du vanan att dölja tänderna när du skrattar? Det är tråkigt, men går att åtgärda. Ta en kontakt och informera dig om skalfasad i porslin. Den döljer missfärgningar och ojämna tänder.

En del saker blir aldrig riktigt av. Livet kommer emellan. Kanske i form av ett nytt jobb, en annan stad, eller barn och familj. Men din skada på framtänderna från den där fotbollsmatchen i ungdomen är inte trevlig, och inte kommer den att bli snyggare i framtiden. Om du är nyfiken på en skalfasad i Malmö, ta då kontakt med en tandläkare för att få veta mer. Det kan vara värt en peng att gå igenom tandhälsan och kanske göra den där satsningen på ett tunt skal, i perfekt färg för dina tänder. Du får ett tjusigt leende och kan lägga ditt gamla bekymmer bakom dig.

Estetisk tandvård alla veckans dagar

För att göra det enklare att komma till skott och boka in den där första avgörande tiden, finns mottagningar som har generösa öppettider. Du kan komma på en kväll eller under helgen om det passar dig bättre. Självklart finns all service, som rådgivning, tandhygienist, röntgen och så vidare, där när du behöver det. Även för dig som vill diskutera skalfasader i Malmö. De flesta behöver inte ha så täta kontakter med tandläkaren, sett över en livstid. Men det är smart att börja tidigt och skaffa sig goda vanor och lära sig mer om de egna förutsättningarna. Passa på när dina barn börjar komma i ålder för den första kontakten. Häng med och ställ dina frågor om din egen tandhälsa. Sannolikt är det mesta bättre och mindre plågsamt nu för tiden än när du var barn.

Framtidens tandläkare

Kommer det att behövas tandläkarmottagningar i framtiden? Ja, antagligen. Även om vi alla skulle börja sköta våra tänder perfekt, så spelar det genetiska arvet en viktig roll. Somliga är födda med perfekta och starka tänder som klarar allt. Godis och slarv med tandborstningen spelar ingen roll. Andra har ynkliga och veka gaddar, som behöver all hjälp de kan få. Såklart kommer tandborstningen att utvecklas mot smarta roterande borstar, som meddelar om du behöver gå till kliniken. Salivens innehåll och hur vår kosthållning påverkar munnen kommer att granskas och analyseras. Mycket talar dock för att visdomständerna kommer fortsätta att skapa problem och kräva kirurgiska insatser. Olyckor kommer alltid att hända och tänder slås av eller måste ersättas av tandimplantat.

Den viktiga munhälsan

4 aug 2020

Varför är det så viktigt med en god munhälsa, och hur tar man egentligen hand om munnen och tänderna på bästa sätt? Det finns några särskilda saker man bör tänka på vid denna viktiga omvårdnad.

En bra munhälsa är viktigare än de flesta tror. Det sitter mycket livskvalité i den där hålan med alla gaddar. Förutom att det såklart kan vara dyrt med tandvård så finns det så många andra aspekter att ta hänsyn till. Det är inte bra för den allmänna hälsan att gå runt och ha ont i tänderna. Smärta oavsett var det är någonstans är alltid jobbigt att leva med. Att ha ont i tänderna medför även en oro kring om de kommer fortsätta att vara funktionsdugliga. Tänk om man kanske måste dra ut dem? Vad ska man då äta med? Vad ska man le med?

Läs mer om tandvård för rädda patienter.

Det viktiga leendet

Det där med leendet har också väldigt mycket med hälsan att göra. Om man inte vågar le för att man inte vill visa sina tänder så går man miste om mycket glädje i livet. Tillslut kanske man börjar distansera sig, dra sig undan från folk och man blir deprimerad. Orsaken till att man inte vill visa sina tänder kan vara olika. En del känner att deras tänder är för gula eller sneda. Andra har problem tandlossning eller infektioner. Att gå till tandläkaren regelbundet är A och O. Tandläkaren hjälper till med munhälsan och kan även svara på frågor kring ens oro.

Ta hand om dina tänder på bästa sätt

Förutom att gå på regelbundna besök hos tandläkaren måste man såklart sköta sina tänder på hemmaplan. De flesta vet att man ska borsta tänderna varje morgon och kväll, men många borstar alldeles för kort tid och med för lite tandkräm. Man kan ha siffran 2 som minnesregel: man ska nämligen använda ca 2 cm tandkräm och borsta i 2 minuter. Glöm inte att göra rent med tandtråd också. Sedan ska man undvika att småäta och istället hålla sig till frukost, lunch och middag samt 1-2 mellanmål. Lördagsgodis är en bra sak att hålla sig till även för vuxna. Tänk också på vad du äter och dricker. Juice är t.ex. väldigt surt och skadar tändernas emalj, så begränsa intaget av det som är surt.

För att göra en kort och snabb summering: småät inte, se upp med det sura, borsta morgon och kväll och kom ihåg tandtråden. Och glöm inte att le!

Estetisk tandvård allt mer eftertraktad

27 jul 2020

Estetisk tandvård inkluderar olika typer av behandlingar där några exempel är tandblekning, skalfasader och bettrehabiliteringar. Den särskiljer sig från den ordinära tandvården.

Vad tänker du på när du hör begreppet tandvård? Oftast handlar tandvård om att laga trasiga tänder, hål eller göra ganska obehagliga men tyvärr nödvändiga rotfyllningar. Tandvården har utvecklats och inkluderar idag ytterligare ett område som inte har med ovannämnda procedurer att göra. Namnet vi siktar på är estetisk tandvård och som det självt antyder handlar det om något helt annat än att laga hål. Exakt vilka behandlingar som ingår där kan du läsa om under nästa rubrik.

Endast certifierade tandläkare med specialisering inom estetisk tandvård är berättigade att utföra behandlingar inom det området. Priserna inom den estetiska tandvården varierar kliniker och städer emellan. Till exempel kan estetiska tandvårdsbehandlingar vara lite dyrare om de utförs i Stockholm jämfört med lite mindre städer. Priset beror främst på vilken procedur som ska göras men påverkas även av utvald tandläkare och klinik.

Behandlingar som ingår i estetisk tandvård

Den vanligaste behandlingen inom estetisk tandvård är möjligtvis tandblekningen. Den har för avsikt att avlägsna beläggningar som missfärgar ens tänder. Även om en tandblekning kan göras hemma, rekommenderas det att söka sig till en tandläkare om man vill få en professionell och mer långvarig effekt.

Skadade, sneda eller slitna tänder kan behandlas genom olika former av korrigeringar eller bettrehabiliteringar. Genom skalfasader läggs det ett tunt skal av keramiskt material på tandytan för att förbättra tandens utseende. Gamla amalgamfyllningar ersätts med porslin som är bättre för hälsan. Sist men inte minst ingår det även tillslutning av glipa mellan framtänderna för patienter som har det problemet. Visserligen finns det en del andra procedurer som ingår i den estetiska tandvården. Här valdes det ut några av de populäraste.

Ett vackert leende åt alla

Estetisk tandvård förknippas ofta med vackra tänder och därmed ett minst lika vackert leende. Vad kan ett snyggt leende bidra med? Vad sägs om bättre självförtroende och välmående? Det är ju exakt det som bra munhygien och ett vackert leende leder till. Med andra ord, om du har någon form av missfärgning eller vill förbättra dina tänder på något sätt, så är det en bra idé att se vilka estetiska behandlingar som finns tillgängliga och hur de kan förbättra din situation. Kom bara ihåg att varje procedur startar med en konsultation utvald tandläkare och patient emellan. Efter den bokas det tid för aktuell behandling.

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.