Blogg

Här i vår blogg skriver vi inte bara om tänder och tandvård utan om hälsa ur ett bredare perspektiv. Det kan till exempel handla om träning, kost eller plastikkirurgi.

Vi kommer även med pigga skönhetstips om hur du kan komplettera ditt vackra leende med till exempel smycken, smink eller en elegant frisyr.  

RSS

En tandläkare i Täby har en viktig del i din hälsa

23 Apr 2023

Att ens tänder är viktiga kanske man inte märker så mycket av innan man får problem. Tandvärk och annat hanteras förstås bäst hos en bra tandläkare i Täby.

Alla har vi hört uttrycket att “hälsan tiger still”. Det stämmer också väldigt bra. Så länge man mår som man ska kanske man inte ens ägnar hälsan en tanke utan tar den för given. Detta gäller i allra högsta grad tänderna och munhälsan. När en tand börjar värka blir det mycket tydligt hur viktigt det är med tandvård.

Naturligtvis börjar tandvård hemma. Sedan barnsben har de flesta fått lära sig att sköta tänderna. Daglig tandborstning och användning av tandtråd eller liknande är A och O för friska tänder. Tänderna slipper också gärna ständigt tuggande av sötsaker och energidrycksdrickande. Men det räcker inte med enbart egenvård utan vi behöver också tandläkare.

Satsa på en riktigt kompetent tandläkare

Vad för skillnad gör då tandläkare i Täby? Svaret är – stor skillnad. Allt kan man inte se och åtgärda hemma. När man börjar få problem med karies eller tandfickor är det sällan det märks tydligt. Rätt vad det är har processen gått långt och det blir smärtsamt och dyrt. Att träffa tandläkaren varje år sparar mycket pengar.

Röntgen och undersökning av tänderna varje år ger tandläkaren goda chanser att upptäcka eventuella problem tidigt. Det betyder mindre och färre problem och lägre kostnader. Att ha tänder i bra skick är alltid en fördel och får dig att må bättre. Hitta din tandläkare i Täby här: tandlakaretaby.se

Tandläkare som skapar välmående och friska tänder i Jönköping

5 Mar 2023

Behöver man hjälp med exempelvis tandblekning eller annan modern och avancerad tandvård kan man kontakta erfarna och skickliga tandläkare med säte i Jönköping.

Missfärgade tänder är inte önskvärt på något sätt, det kan vara stigmatiserande och signalera dålig munhälsa, trots att man sköter om sina tänder i övrigt. Men kaffe, läsk och rökning kan påverka tändernas utseende och skapa missfärgningar som är svåra att få bort med daglig tandvård. Med modern tandblekning kan man skapa vackra, vita leenden igen.

Skickliga och erfarna tandläkare i Jönköping kan med den senaste teknikens hjälp förvandla missfärgade tänder till fräscha och bländvita igen. Känner man att man påverkas negativt av sina missfärgade tänder går det bra att boka en tid för en tandblekning hos din lokala tandläkare.

Tandläkare i Jönköping skapar vita leenden med modern teknik

Modern och professionell tandblekning i Jönköping han hjälpa många patienter med påverkade tänder att återfå sin vita glans på nytt och man vågar le mot världen igen utan att skämmas för sina tänder. Man får såklart inte glömma att det yttersta ansvaret för sin tandhälsa bär man själv och det är viktigt att följa tandläkarens råd.

Tandblekning är givetvis ett steg i rätt riktning, men man får inte glömma bort att friska tänder handlar om mer än bara utseende. För att bibehålla sina vita tänder och god tandhälsa bör man som det alltid föreskrivits i tandvårdspraxis borsta två gånger om dagen och undvika för mycket sötsaker. Men det visste ni såklart redan om.

En erfaren tandläkare i Alby

30 Jan 2023

Alla vill ha friska och vackra tänder. För att behålla tänder i bra skick behövs besök hos tandläkare i Alby. Vad händer om man behöver hjälp med tänder akut?

Det är aldrig behagligt att få problem med till exempel karies. Man kan känna att det smärtar och att något är fel. Tandsten och tandfickor är inte heller behagligt. Ändå är inget av dessa tillstånd på långt när så illa som att få en tandskada. Får man en tand skadad eller utslagen behöver man snabb hjälp.

En olycka händer lätt. Man snavar på mattfransen. Man ramlar i trappan eller på en ojämn trottoar. Och råkar man ut för en trafikolycka så är tandskador vanliga. Har man mer otur än man borde ha kan man få skador vid en misshandel. Det kan hända alla och det kräver behandling.

Bli kund hos en tandläkare i Alby

Du behöver en tandläkare för att få hjälp med skadade tänder. Har en tand blivit utslagen kan den faktiskt räddas. Om du har tanden kvar ska du förvara den i munnen eller i ett glas med vätska och sedan kontakta en tandläkare snarast. Du behöver säkert också smärtlindring. Har du riktig tur går det att få tanden att växa fast igen – men det måste gå snabbt.

När du är kund hos en tandläkare kan du få snabb hjälp – men också hjälp med regelbundna undersökningar. Det är viktigt att sköta tänderna hemma, men det är också viktigt att ha ett bra samarbete med din tandläkare och få chansen att stoppa problem innan de växer sig större.

Investera i en undersökningsstol

10 Mar 2022

Har ni en klinik där ni tar hand om olika patienter? Givetvis vill ni ge dem en trevlig upplevelse. Med rätt verktyg kommer man långt, som att investera i en riktigt bra undersökningsstol.

Komforten är viktig för människor. Framförallt om man har ett jobb där man sitter en hel del. Givetvis vill man kunna göra det bekvämt. En dålig stol kan ge ryggsmärta, men även ge smärta i höft och rumpa. Det är därför viktigt att man har en stol som är bra och av god kvalitet. Om man tar emot patienter så vill man att de ska ha det bekvämt under tiden. Ska du undersöka dem, så ska de få sitta i en behaglig undersökningsstol. En undersökningsstol av hög kvalitet som får klienterna att slappna av när de är på plats. Också när man själv ska ta en paus funkar stolen givetvis även för det.

Skräddarsydd undersökningsstol

Att köpa en undersökningsstol är ofta en väldigt bra investering. Många gillar dem så pass mycket att de köper flera. Dessutom kan du få den skräddarsydd efter dina önskemål. Är du osäker på om det är värt att investera i? Då kan du låna en stol i några veckor för att känna efter. Snart kommer du märka stor skillnad av att ha en stol av riktigt bra kvalitet. Ta kontakt med ett företag som fokuserar på just undersökningsstolar eller klinikstolar. De hjälper dig att få fram en bra stol för dig. Det finns många fördelar med dessa stolar.

Tandimplantat i Jämtland – när du behöver ersätta förlorade tänder

24 Feb 2022

Att gå omkring med en glugg i munnen och sakna tänder är varken särskilt praktiskt eller snyggt. Med tandimplantat i Jämtland kan du ersätta förlorade tänder och återfå ditt leende igen.

Det var en händelserik kväll igår. Festen som dina bästa vänner hade ordnat för dig inför din födelsedag blev en succé på många sätt. Alla dina vänner, både nära och bekanta, var där. Din familj hade åkt långväga för att kunna vara med. Du flyttade hemifrån tidigt och träffade sedan kärleken och bosatte dig hundra mil från ditt barndomshem. Kvällen slutade sent och när du skulle ta dig hem i taxi runt tre på morgonen så råkade du halka när du skulle in i taxibilen. Du ramlade och slog i trottoarkanten och slog ut tre tänder. Framtänder till på köpet också.

Snyggare tänder med tandimplantat

Du fick helt enkelt en rejäl smäll och sitter nu här utan några tänder längst fram i överkäken. Du bokar en tid hos en tandläkare för att få hjälp. Du får veta att det är möjligt att sätta in tandimplantat för att ersätta dina tänder som du har förlorat. Vilken tur! Ett tag var du rädd att behöva gå omkring tandlös för resten av livet. Med dessa tandimplantat kommer du till och med få mycket snyggare och rakare framtänder än vad du hade från början. Det kommer självklart kosta en del, men det är det helt klart värt. Nu längtar du efter att få dina implantat ditsatta hos tandläkaren i Jämtland.

Tandläkarmottagningar i Norrköping

7 Dec 2021

Det finns många bra tandläkare i Norrköping. Vissa har lite olika och unika inriktningar. Här nedan listar vi några av dom och vad du kan får hjälp med hos dem.

Tandläkarna Mirum

En bit utanför centrala Norrköping, i Mirum Galleria, ligger Tandläkarna Mirum. Här kan du få hjälp med de vanliga tandproblemen såsom undersökning, lagningar, tandvärk och rotfyllning. Du kan även få hjälp med sådant som käkledsvärk och huvudvärk. De har även andra tjänster som tandblekning och kan göra skönhetsbehandlingar med fillers och botox.

Tandläkargruppen

Den här tandläkarmottagningen ligger mitt i Norrköping. Här kan du få hjälp av tandläkare och tandhygienister med dina tandrelaterade problem. De har specialiserat sig på att erbjuda tandvård för människor som har tandläkarskräck.

City Tandläkarna

Även City Tandläkarna ligger mycket central på Drottninggatan 33 i Norrköping. De erbjuder traditionell tandvård såsom undersökning, röntgen och behandlingar för olika tandproblem.

MyDentist

Detta är en ny tandvårdskedja som anser sig vara Sveriges “mest tillgängliga”. De ligger på markplan på Hantverkaregatan 20. Deras affärsplan är att vara en mer tillgänglig tandläkarmottagning där man bara kan gå in och direkt få tandvård utan några väntetider. De har flera olika behandlingar och erbjuder även botox.

Folktandvården Sparven

På Sankt Persgatan 139 ligger Folktandvården Sparven. Även detta är en mer traditionell tandläkarmottagning som erbjuder tandvård för både barn och vuxna. Du kan även ingå ett friskvårdsavtal vilket gör att du betalar ett fast pris för tandvård under tre år. Folktandvården har även två andra mottagningar i Norrköping. Folktandvården Hageby ligger på Grundläggaregatan 2 och Folktandvården Vidablick ligger på Doktor Butlers gata 3.

Smile Tandvård

På Smile Tandvård kan du få allmän tandvård, akut tandvård, osynliga tandställningar, estetisk tandvård samt barn- och ungdomstandvård. De har även specialisttandläkare som kan utföra käkkirurgi.

Hur skall man tänka när man väljer tandläkare?

Du väljer själv vilken tandläkare du och din familj skall gå till. Det kan vara bra att veta att det är fri prissättning på tandvård i Sverige. Därför kan det vara bra att jämföra priser mellan olika tandläkare. Fundera också på vad du och din familj har för behov. Om någon är rädd för tandläkare kan det vara bra att välja just en tandläkare som är specialiserad på

Estetisk tandvård hos tandläkare i Sundbyberg

15 Aug 2021

Många mår dåligt av att ha bettfel, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt finns det många som inte ens vet om att de har fel på bettet. Din tandläkare i Sundbyberg kan erbjuda olika lösningar.

Estetisk tandvård är viktigt både för den fysiska och den psykiska hälsan. En person med rejält överbett kanske kan känna sig väldigt självmedveten och osäker. Att inte känna sig fri att uttrycka sig när man är med andra människor är en av konsekvenserna från att ha bettfel. Många andra lidanden uppstår också som följd av under- och överbett. Huvudvärk, smärta i käkmusklerna och svårighet att tugga är normala symptom på bettfel. I vissa fall kan det till och med uppstå problem med talet. Med tandreglering kan du korrigera dessa fel.

Det finns olika typer av tandregleringar. Till exempel finns det plastskenor som kan användas istället för de traditionella metallställningarna. Vill du inte att det ska synas att du har tandställning kan du be din tandläkare om genomskinliga eller osynliga alternativ. Din tandläkare kommer förstås att se till att du får den reglering som kan korrigera just ditt bettfel.

Få tandställning hos en erfaren tandläkare

När du ska undergå en estetisk behandling hos en tandläkare i Sundbyberg är det viktigt att du har en erfaren tandläkare. Under den preliminära undersökningen kommer läkaren att undersöka dina tänder och se till att de är friska och om man eventuellt måste dra ut någon tand. Detta är viktigt att göra innan du får tandställningen, för att behandlingen ska ha hållbara resultat.

Den effektiva behandlingen mot missfärgade tänder

22 Mar 2021

Missfärgade tänder brukar aldrig glädja någon och kan vara ett problem för många. Det kan kännas jobbigt att skratta sådär glatt och stort när man vet att tänderna är allt annat än vita.

Nutiden ställer krav. När man har problem kan det kännas som om man är den enda i världen som inte har kritvita tänder. Riktigt så ligger det inte till, men det hindrar inte att tankarna kommer emellanåt. Hur kommer det sig att vissa får problem med gulbruna tänder?

Ja, det handlar inte om bristande hygien. Flitig tandborstning eller slarvig har inte mycket med missfärgade tänder att göra. Enkelt beskrivet beror det mestadels på yttre faktorer, som vad du äter och dricker, och om du använder tobak eller snus. Det finns också ett litet inslag av ärftlighet i det hela. Sjukdom och skador kan bidra.

Skalfasader för permanenta lösningar

Om du söker en permanent lösning på problem med missfärgade tänder är det behandling med skalfasad i Göteborg som du letar efter. Skalfasader är tunna plattor av porslin som tillverkas efter dina tänders mått. Sedan slipar man lite lätt på tandytorna och fäster skalfasaderna permanent.

Vanligen gör man inte skalfasaderna bländande vita eftersom det inte ser naturligt ut. Men man gör dem i en färg som gör att du kommer att känna dig helt bekväm med att släppa ut ett sånt där riktigt härligt asgarv igen. Att skaffa skalfasader är en mycket bra lösning för de flesta som har dessa problemen. Prata med en tandläkare!

Återkommande och årliga besök

22 Mar 2021

Ont i tänderna är ett tillstånd som man inte gärna vill hamna i. Därför kan det vara klokt att använda sig av förebyggande vård och omsorg så att man slipper hamna i den tråkiga situationen.

För att se till att man har bra tandhälsa så kan man bestämma med sin tandläkare att man får återkommande och årliga kallelser till undersökningar. Det är ett sätt att kontrollera att man sköter sina tänder korrekt och även ta reda på om något har hänt gällande hål i tänderna, sprickor eller annat. Tyvärr är det många som hoppar över de besöken på grund av tid eller kostnad. Men det är ett besök som man i längden kan spara mycket pengar på, och som gör att man kan slippa smärta och obehag.

Ändring av livssituation

Förutom kost, bruk av tobak och omsorg om tänderna finns det mycket annat som kan påverka hur tänderna mår. Många sjukdomar och mediciner kan påverka tänder och tandkött. Det kan innebära att man behöver ändra hur man sköter tänderna eller betyda att man behöver gå till tandläkaren oftare. Ålder påverkar också tänderna, och även hur man mår psykiskt. Om man är deprimerad eller på annat sätt har börjat må dåligt, så kan även detta påverka tändernas skick. Man kanske gnisslar tänder utan att man vet om det, exempelvis medan man sover. Detta är något som kan göra att tänderna går sönder eller slits extra mycket. Då kan en skena som används under natten vara till stor hjälp som ett skydd. Läs mer om hur en tandläkare kan hjälpa dig på denna hemsida: tandläkarekarlstad.nu

När tänderna inte räcker till

25 Jan 2021

Många har den stora turen att ha bra och fungerande tänder hela livet. Vi andra får klara oss med det vi får. Eller så skaffar vi implantat och överlistar naturen. Det är enklare än man tror.

Myten om det perfekta leendet är just bara en myt. Få personer har en absolut jämn, symmetrisk och vit tandrad. Ett perfekt leende är snarare ett leende från en person som är glad och lycklig och trivs med livet.

Däremot kan tänder förorsaka stora problem. Skador, sjukdom eller bara naturen kan göra att vi får problem som är stora nog för att vi ska behöva söka hjälp. Smärtor och svårigheter att tugga är inget man ska behöva leva med för jämnan. Tandimplantat kan vara den rätta vägen att gå.

Problem med lagningar eller annat

Om du har problem med dina tänder kan orsakerna vara många. Därför börjar en utredning om tandimplantat alltid med en grundlig undersökning. Man funderar på olika lämpliga alternativ. Det är exempelvis olämpligt för växande människor att få tandimplantat.

Om implantat är det rätta gör man ett rent hantverk med skruvar i titan som fästs i käkbenet, givetvis med hjälp av smärtstillande. Konstgjorda tänder tillverkas efter dina unika mått och i samma färg som resten av dina tänder.

Resultatet brukar vara mycket lyckat. När allt är läkt och du har vant dig kommer du inte ens själv veta vilken tand som är ett implantat. det fungerar precis som dina vanliga tänder och ska skötas likadant. Så inget fusk med tandborstningen, tyvärr! Läs mer om tandimplantater på denna sida: tandimplantatmalmö.se

Glöm inte bort tandläkarbesöket

22 Jan 2021

Regelbundna tandläkarbesök är allra bäst, men många struntar ändå i att gå till tandläkaren. Några av ekonomiska skäl eller av rädsla, andra för att de hellre lägger pengarna på annat.

Regelbundna besök hos tandläkaren är viktigt för att man ska kunna upptäcka problem med tänderna i tid. Då får man chansen att åtgärda problemen tidigt och kan kanske undvika större och mer kostsamma behandlingar. Har man friska tänder och tidigare inte haft stora problem brukar det räcka att gå till tandläkaren vartannat eller vart tredje år. I Sverige råder fri prissättning och tycker man att det är dyrt att gå till tandläkaren, eller om man vet att man behöver en mer kostsam behandling, ska man absolut jämföra olika klinikers prislistor. Ofta kan man hitta priser på deras hemsidor, men man kan även ringa och fråga. Tandvård omfattas också av högkostnadsskyddet.

Tandvårdsklinik med tandläkare som talar flera språk

Chansen att man ska skjuta upp tandläkarbesöket minskar om man har nära till tandläkaren. Att därför välja en tandvårdsklinik som inte ligger alltför långt från hemmet kan vara bra. Då kan även resten av familjen gå till samma tandläkare, vilket också förenklar livspusslet. Men man bör också fundera på vilka slags behandlingar och tandvård som man kanske är i behov av. Det finns exempelvis tandläkare i Södertälje som som erbjuder allmäntandvård, implantat, tandreglering och kosmetisk tandvård. Kanske är man från ett annat land och inte förstår svenska så bra? Då kan det kännas tryggt med att gå till en klinik där personalen talar flera språk.

Akuttandvård för dina tänder

28 Dec 2020

Är man med om en olycka och har ett eventuellt brutet ben, då söker man upp akutvård. Detta borde vara lika självklart för ens tänder. Får man en plötslig smärta kan man behöva akut tandvård.

Tänderna är viktiga att ta hand om. De är känsliga och vid smärta blir man ofta rejält påverkad. Inte alltför sällan händer det olyckor där tänderna tar stryk. Detta kan hända i olika sammanhang. När tänderna skadas akut kan man inte vänta på att ens ordinarie tandläkare ska öppna eller ha tid. Då får man istället söka sig till en akuttandvårdsklinik. Dessa finns i olika städer, leta till exempel online efter akuttandvård i Göteborg. Hos en klinik som erbjuder akuttider har de samma kompetens som hos en vanlig tandläkare. Behöver man laga en tand gör de dock en provisorisk lagning.

Hitta klinik

Det är att råda att ha ett nummer till åtminstone en klinik i telefonen eller på en lapp. Skulle olyckan vara framme vill du snabbt och enkelt veta vart du kan vända dig. Du hittar kliniker genom att söka på nätet.

Är du en av dem som lider av tandläkarskräck kan du nämna det innan. De som arbetar där har kunskap även om det och vet hur de ska underlätta för patienter med tandläkarskräck. Det går även om det önskas att åka och besöka kliniken för att ha möjlighet att träffa tandläkarna där. I vissa fall får det en att känna sig mer bekväm. Priserna är ungefär samma som hos en vanlig tandläkare.

När det är bråttom med tänderna

15 Dec 2020

Nio gånger av tio kan vi boka tid hos tandläkaren i god tid och vara nöjda. Den tionde gången kan det vara oerhört bråttom. Svår tandvärk eller en tandskada är ingen barnlek. Ibland är det kris.

Det är sällan vi behöver bekymra oss om våra tänder i vardagen. De sitter där de sitter och gör sitt jobb. Vi borstar och vi besöker tandläkare och hygienist någon gång per år och så är det bra med den saken.

Sedan kommer då dendär tionde gången då hela huvudet illvärker och man svullnar upp i tandköttet. Inga värktabletter hjälper mer än tillfälligt. Det är helt klart dags för ett akutbesök hos din tandläkare. Har du dessutom feber är det inget att spela hjälte för, utan bara ring!

Ett annat inte ovanligt scenario är en snubbelolycka eller en mindre cykelkrasch. Varje dag resulterar sådana till synes småsaker i tandskador. För att inte tala om de där alltför goda kolorna…

Första hjälpen vid akut tandvård

Vad gör man för att minimera skador och smärta? Gäller det vanlig ohederlig tandvärk är det bara att ringa tandläkaren för akutbesök. Svullnad, smärta och feber betyder att du ska söka hjälp så snart du kan. Tandläkaren undersöker och åtgärdar akuta problem.

Har du ramlat eller blivit utsatt för våld? Om en tand blivit utslagen ska du antingen, om du kan, förvara den i munnen eller i lite mjölk. Sedan måste du söka vård så snart du kan. Det finns hopp om att tanden kan sättas tillbaka om du skyndar på. Läs mer om akut tandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdigöteborg.se

Vad ingår i ett vackert leende?

30 Oct 2020

Att man ska till tandläkaren när man har ont är en självklarhet. Men det finns andra orsaker till ett tandläkarbesök. Till exempel att få ett snyggare leende. Läs och bli inspirerad!

Perfekta tänder är något som unnats få, om någon. Därför vankas det tandläkarbesök åtminstone två gånger om året. Och det är ju ganska bra att ha en tandläkare i närheten om man får akuta besvär, kanske med en infektion i tandköttet. Du kanske har tänder som är friska och glada, och frodigt växer där de inte ska. En olycka kanske orsakat en skilsmässa mellan den övre och den undre delen av en tand. Eller det kanske bara är frågan om att morgonkaffet börjat lämna sitt spår på dina före detta vita tänder. Med estetisk tandvård kan du få tillbaka originalfärgen, se till att tänderna sitter där de ska och ser ut som de ska.

Skalfasader och implantat: Pusselbiten som fattas

Implantat är lösningen när det av en eller annan orsak fattas en tand i munnen. Då gör tandteknikern helt enkelt en ny tand åt dig. Denna skruvas fast i käkbenet med en titanskruv, som ersätter din tandrot. Det är ett stort ingrepp. Därför är det viktigt att din munhälsa är i topp innan behandlingen påbörjas. Tandimplantat räknas som en stabil och säker form att ersätta en tand som fattas.

Det kanske inte är hela tanden som fattas, utan endast en bit. Behandlingen som då gäller är skalfasader. Det är alltså tunna skal som fästs eller limmas på utsidan av de tänder vars utseende du vill förändra. De tillverkas ofta i keramik eller komposit. På så sätt kan du nästan skräddarsy ditt framtida leende. Hör gärna av dig med din tandläkare om denna möjlighet!

Tandblekning: En återgång till det vita

Missfärgade tänder kan vara en orsak till skam för många. Man vågar nästan inte le längre. “Vad ska de andra säga om mina gula tänder?” Därför finns tandblekning: en behandling som går ut på att göra missfärgade tänder vita igen. Fråga gärna din tandläkare om detta. Tandblekning är en ytterst personlig behandling. Den måste baseras på just dina tänders originalfärg och hälsa. Vitt som vitt, kanske du tänker, men så enkelt är det inte. Vi har alla olika nyanser av vitt beroende på våra gener. Din tandläkare kan hjälpa dig hitta rätt nyans för dina tänder, samt avgöra vilken behandling passar din situation bäst. Lär dig mer om estetisk tandvård på denna sida: https://www.estetisktandvårdmalmö.se 

Arbete med munnens hälsa

20 Oct 2020

Inom tandvården finns det många olika yrkesgrupper som arbetar med olika områden och dessutom på olika sätt. Hur arbetar en tandhygienist och när är det läge att boka tid hos en sådan?

Som tandhygienist arbetar man förebyggande för att patienten ska ha en så god tandhälsa som möjligt. Det kan röra sig om kontroll men även om utbildning. Ett tillfälle då patienten kan få ventilera tankar och frågor gällande allt som kan påverka tänder och tandkött. Exempelvis är det vad man äter och dricker. Men det kan också vara påverkan av mediciner, tobak, alkohol eller sjukdomar. Även om det först och främst handlar om hur man tar hand om tänder och tandkött med tandvårdande åtgärder. Som tandborstning, användning av tandtråd eller tandsköljning.

En mycket vanlig och även mycket viktig åtgärd hos en tandhygienist är borttagning av tandsten och plack. Det är avlagringar som uppkommer på grund av allt man stoppar i munnen i kombination med saliven. I början är det en lite kletig gul massa som enklast fastnar mellan tänderna och nere vid tandköttskanten. Men om man inte får bort den så blir den till slut hård och mycket svår att få bort.

Med riktiga verktyg

När plack har blivit tandsten så är det i stort sett ett måste att ta bort det med riktiga verktyg hos tandhygienisten. Man behöver något riktigt hårt och dessutom måste man kunna se precis vad som ska tas bort. Något som är svårt att göra själv. Om man inte tar bort tandsten så blir det så småningom inflammation i tandköttet. Det brukar då bildas fickor runt tandhalsen som blir större och större. Åtgärdas inte detta så kommer resultatet till slut bli en tandlossning. Med andra ord så börjar man tappa sina tänder. Något man helst vill undvika.

Rensa och skölj

Även fast besöket hos en tandhygienist är mycket viktigt så kan det vara många som drar sig för att gå dit. Har man en långtgående slags tandsten så kan det kännas lite när tandhygienisten tar bort den. Men efteråt känner man sig väldigt ren i munnen. Och man brukar dessutom få en pensling med bakteriehämmande ämnen som faktiskt smakar ganska gott.

Precis som med tandläkarbesök så är det bra om man har ett årligt besök hos tandhygienisten. Ofta finns de i samma lokaler som tandläkaren. På det viset kan man passa på att boka tid hos båda vid samma tillfälle. Läs mer om tandhygienisten på denna sida: tandhygienistsolna.se

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.