Återkommande och årliga besök

Ont i tänderna är ett tillstånd som man inte gärna vill hamna i. Därför kan det vara klokt att använda sig av förebyggande vård och omsorg så att man slipper hamna i den tråkiga situationen.

För att se till att man har bra tandhälsa så kan man bestämma med sin tandläkare att man får återkommande och årliga kallelser till undersökningar. Det är ett sätt att kontrollera att man sköter sina tänder korrekt och även ta reda på om något har hänt gällande hål i tänderna, sprickor eller annat. Tyvärr är det många som hoppar över de besöken på grund av tid eller kostnad. Men det är ett besök som man i längden kan spara mycket pengar på, och som gör att man kan slippa smärta och obehag.

Ändring av livssituation

Förutom kost, bruk av tobak och omsorg om tänderna finns det mycket annat som kan påverka hur tänderna mår. Många sjukdomar och mediciner kan påverka tänder och tandkött. Det kan innebära att man behöver ändra hur man sköter tänderna eller betyda att man behöver gå till tandläkaren oftare. Ålder påverkar också tänderna, och även hur man mår psykiskt. Om man är deprimerad eller på annat sätt har börjat må dåligt, så kan även detta påverka tändernas skick. Man kanske gnisslar tänder utan att man vet om det, exempelvis medan man sover. Detta är något som kan göra att tänderna går sönder eller slits extra mycket. Då kan en skena som används under natten vara till stor hjälp som ett skydd. Läs mer om hur en tandläkare kan hjälpa dig på denna hemsida: tandläkarekarlstad.nu

22 Mar 2021

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.