Arbete med munnens hälsa

Inom tandvården finns det många olika yrkesgrupper som arbetar med olika områden och dessutom på olika sätt. Hur arbetar en tandhygienist och när är det läge att boka tid hos en sådan?

Som tandhygienist arbetar man förebyggande för att patienten ska ha en så god tandhälsa som möjligt. Det kan röra sig om kontroll men även om utbildning. Ett tillfälle då patienten kan få ventilera tankar och frågor gällande allt som kan påverka tänder och tandkött. Exempelvis är det vad man äter och dricker. Men det kan också vara påverkan av mediciner, tobak, alkohol eller sjukdomar. Även om det först och främst handlar om hur man tar hand om tänder och tandkött med tandvårdande åtgärder. Som tandborstning, användning av tandtråd eller tandsköljning.

En mycket vanlig och även mycket viktig åtgärd hos en tandhygienist är borttagning av tandsten och plack. Det är avlagringar som uppkommer på grund av allt man stoppar i munnen i kombination med saliven. I början är det en lite kletig gul massa som enklast fastnar mellan tänderna och nere vid tandköttskanten. Men om man inte får bort den så blir den till slut hård och mycket svår att få bort.

Med riktiga verktyg

När plack har blivit tandsten så är det i stort sett ett måste att ta bort det med riktiga verktyg hos tandhygienisten. Man behöver något riktigt hårt och dessutom måste man kunna se precis vad som ska tas bort. Något som är svårt att göra själv. Om man inte tar bort tandsten så blir det så småningom inflammation i tandköttet. Det brukar då bildas fickor runt tandhalsen som blir större och större. Åtgärdas inte detta så kommer resultatet till slut bli en tandlossning. Med andra ord så börjar man tappa sina tänder. Något man helst vill undvika.

Rensa och skölj

Även fast besöket hos en tandhygienist är mycket viktigt så kan det vara många som drar sig för att gå dit. Har man en långtgående slags tandsten så kan det kännas lite när tandhygienisten tar bort den. Men efteråt känner man sig väldigt ren i munnen. Och man brukar dessutom få en pensling med bakteriehämmande ämnen som faktiskt smakar ganska gott.

Precis som med tandläkarbesök så är det bra om man har ett årligt besök hos tandhygienisten. Ofta finns de i samma lokaler som tandläkaren. På det viset kan man passa på att boka tid hos båda vid samma tillfälle. Läs mer om tandhygienisten på denna sida: tandhygienistsolna.se

20 Oct 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.