Den viktiga munhälsan

Varför är det så viktigt med en god munhälsa, och hur tar man egentligen hand om munnen och tänderna på bästa sätt? Det finns några särskilda saker man bör tänka på vid denna viktiga omvårdnad.

En bra munhälsa är viktigare än de flesta tror. Det sitter mycket livskvalité i den där hålan med alla gaddar. Förutom att det såklart kan vara dyrt med tandvård så finns det så många andra aspekter att ta hänsyn till. Det är inte bra för den allmänna hälsan att gå runt och ha ont i tänderna. Smärta oavsett var det är någonstans är alltid jobbigt att leva med. Att ha ont i tänderna medför även en oro kring om de kommer fortsätta att vara funktionsdugliga. Tänk om man kanske måste dra ut dem? Vad ska man då äta med? Vad ska man le med?

Läs mer om tandvård för rädda patienter.

Det viktiga leendet

Det där med leendet har också väldigt mycket med hälsan att göra. Om man inte vågar le för att man inte vill visa sina tänder så går man miste om mycket glädje i livet. Tillslut kanske man börjar distansera sig, dra sig undan från folk och man blir deprimerad. Orsaken till att man inte vill visa sina tänder kan vara olika. En del känner att deras tänder är för gula eller sneda. Andra har problem tandlossning eller infektioner. Att gå till tandläkaren regelbundet är A och O. Tandläkaren hjälper till med munhälsan och kan även svara på frågor kring ens oro.

Ta hand om dina tänder på bästa sätt

Förutom att gå på regelbundna besök hos tandläkaren måste man såklart sköta sina tänder på hemmaplan. De flesta vet att man ska borsta tänderna varje morgon och kväll, men många borstar alldeles för kort tid och med för lite tandkräm. Man kan ha siffran 2 som minnesregel: man ska nämligen använda ca 2 cm tandkräm och borsta i 2 minuter. Glöm inte att göra rent med tandtråd också. Sedan ska man undvika att småäta och istället hålla sig till frukost, lunch och middag samt 1-2 mellanmål. Lördagsgodis är en bra sak att hålla sig till även för vuxna. Tänk också på vad du äter och dricker. Juice är t.ex. väldigt surt och skadar tändernas emalj, så begränsa intaget av det som är surt.

För att göra en kort och snabb summering: småät inte, se upp med det sura, borsta morgon och kväll och kom ihåg tandtråden. Och glöm inte att le!

4 Aug 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.