Estetisk tandvård allt mer eftertraktad

Estetisk tandvård inkluderar olika typer av behandlingar där några exempel är tandblekning, skalfasader och bettrehabiliteringar. Den särskiljer sig från den ordinära tandvården.

Vad tänker du på när du hör begreppet tandvård? Oftast handlar tandvård om att laga trasiga tänder, hål eller göra ganska obehagliga men tyvärr nödvändiga rotfyllningar. Tandvården har utvecklats och inkluderar idag ytterligare ett område som inte har med ovannämnda procedurer att göra. Namnet vi siktar på är estetisk tandvård och som det självt antyder handlar det om något helt annat än att laga hål. Exakt vilka behandlingar som ingår där kan du läsa om under nästa rubrik.

Endast certifierade tandläkare med specialisering inom estetisk tandvård är berättigade att utföra behandlingar inom det området. Priserna inom den estetiska tandvården varierar kliniker och städer emellan. Till exempel kan estetiska tandvårdsbehandlingar vara lite dyrare om de utförs i Stockholm jämfört med lite mindre städer. Priset beror främst på vilken procedur som ska göras men påverkas även av utvald tandläkare och klinik.

Behandlingar som ingår i estetisk tandvård

Den vanligaste behandlingen inom estetisk tandvård är möjligtvis tandblekningen. Den har för avsikt att avlägsna beläggningar som missfärgar ens tänder. Även om en tandblekning kan göras hemma, rekommenderas det att söka sig till en tandläkare om man vill få en professionell och mer långvarig effekt.

Skadade, sneda eller slitna tänder kan behandlas genom olika former av korrigeringar eller bettrehabiliteringar. Genom skalfasader läggs det ett tunt skal av keramiskt material på tandytan för att förbättra tandens utseende. Gamla amalgamfyllningar ersätts med porslin som är bättre för hälsan. Sist men inte minst ingår det även tillslutning av glipa mellan framtänderna för patienter som har det problemet. Visserligen finns det en del andra procedurer som ingår i den estetiska tandvården. Här valdes det ut några av de populäraste.

Ett vackert leende åt alla

Estetisk tandvård förknippas ofta med vackra tänder och därmed ett minst lika vackert leende. Vad kan ett snyggt leende bidra med? Vad sägs om bättre självförtroende och välmående? Det är ju exakt det som bra munhygien och ett vackert leende leder till. Med andra ord, om du har någon form av missfärgning eller vill förbättra dina tänder på något sätt, så är det en bra idé att se vilka estetiska behandlingar som finns tillgängliga och hur de kan förbättra din situation. Kom bara ihåg att varje procedur startar med en konsultation utvald tandläkare och patient emellan. Efter den bokas det tid för aktuell behandling.

27 Jul 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.