För- och nackdelar med skalfasader

Idag finns en mängd olika metoder att använda sig av när man ska rätta till skönhetsfel på tänderna. Har man en ojämn tandrad kan självförtroendet stärkas mycket av att den jämnas till. En vanlig metod för detta är att låta sätta fast skalfasader. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med metoden?

Fördelar

  • Inget komplext efterförlopp. Att få skalfasader tar visserligen lite tid och kräver en del förberedning. När det väl är gjort, kan du dock börja använda de nya tänderna utan restriktioner, samma dag. Du behöver inte anpassa kosten efteråt eller gå runt med stora smärtor efter att behandlingen är gjord.
  • Snabbt. Jämfört med många andra alternativ, så går det mycket snabbt. Sätt det i relation till att skaffa tandställning, till exempel, som du måste gå runt med i många månader innan du har fått de resultat som du vill ha. Visserligen tar det ett par veckor innan din skalfasad är färdig, men det får anses vara en kort tid vänta jämfört med alternativen.
  • Du får en bild av slutresultatet innan. Vanligt är att du får provisoriska tänder i plast. Detta för att ge dig en bild av hur slutresultatet kommer att bli. Det är också något som du kan använda under tiden som du väntar på att de riktiga fasaderna tillverkas. Du vet alltså ganska säkert hur du kommer att se ut med dina nya tänder.
  • Tillgängligt. Du behöver inte bo i, eller resa till, en storstad som Stockholm eller Göteborg för att göra ingreppet. Kliniker runt om i hela landet utför behandlingen. Dock har du givetvis fler aktörer att välja mellan om du gör det i exempelvis Stockholm.

Nackdelar

  • Priset. Det här kan vara båda en för och en nackdel. Behöver du enbart fasad för en tand så kan du räkna med att komma undan ganska billigt. Dessutom kan du välja mellan komposit och porslin. Det sistnämnda är betydligt dyrare än det förstnämnda. En klinik i Stockholm skriver att det kostar från 11 000 kronor (per skalfasad). Kliniken i Stockholm jobbar med porslin – går du till någon som jobbar med komposit kan du hitta priser omkring 1 000 – 3 000 kronor.
  • De kan gå sönder. Förvisso är det mycket omöjligt, men om den går sönder behöver du få en helt ny skalfasad.
  • Du kan inte ångra dig. När man sätter fast fasaderna så behöver man normalt slipa ned tanden något. Det här går inte att återställa, och du kommer således vara beroende av dem livet ut.

Som alltid innan ett ingrepp behöver man väga fördelarna mot nackdelarna. Det bästa är att fundera själv och sedan samråda med tandläkare. Läs gärna mer om skalfasad i Stockholm här: https://www.skalfasadstockholm.se/

20 Aug 2019

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.