Hur mycket kostar tandreglering?

Problem med tänderna och munhälsan kan vi alla få någon gång under livet, det är till och med väldigt troligt att det kommer bli så. Beroende på vad problemet är så kan kostnaden variera.

Att det är viktigt att ta hand om sina tänder, borsta dem två gånger om dagen samt att besöka tandläkaren då och då, det vet vi redan. Många undviker att gå på sina tandläkarkontroller idag på grund av kostnaden eller kanske tandläkarskräck. Många är rädda för att gå dit och tycker att det är obehagligt. Men mot det finns det hjälp att få bara man talar om för sin tandläkare att man tycker det är en jobbig situation. En del som är väldigt rädda kan till och med få lugnande medel en stund innan själva behandlingen. Olika problem med vår munhälsa kan uppstå när som helst under livets gång, det är viktigt att man då går till tandläkaren och får hjälp. Annars kan det hela bli ännu dyrare.

Reglera tänderna med hjälp av tandställning

Det är vanligt att man får tandställning för att reglera tänderna. Många barn och ungdomar i tonåren får tandställning ifall deras tänder växer fel åt något håll eller om man behöver förbättra bettet. En tandställning går att få både på insidan av tandraden och på utsidan. Den som placeras på insidan är något dyrare i pris än den som sitter på utsidan. Beroende på hur stora problem som behöver åtgärdas med hjälp av en tandreglering så kan kostnaden alltså variera. Men man brukar säga att för en käke kostar det mellan 16 000-33 000 kronor och mellan 25 000-40 000 för båda. Det är stora pengar men det är någonting som ofta är aktuellt i ungdomen då det är gratis för barn upp till 22 år.

Kostnadsfritt för barn och ungdomar

Ska tandställningen placeras på insidan av tandraden kostar det lite mer än om den suttit på utsidan. För att barn eller ungdomar ska få tillgång till en tandställning för tandreglering så behöver tandläkaren först göra en bedömning att den är nödvändig. Om det inte finns ett tillräckligt stort behov av en tandställning enligt tandläkaren, så kommer barnet inte få den gratis. I sådana fall kan man betala för den själv, om barnet själv eller föräldrarna, anser att tandställningen är nödvändig. Men det är inte så vanligt att man gör det, de flesta litar helt enkelt på tandläkarens egen bedömning av tänderna. Vi tipsar att läsa mer om tandreglering på denna sida: https://www.tandregleringnacka.se/

21 May 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.