Man måste inte längre ha räls för att styra tänderna rätt

Det fanns en tid när tandreglering innebar mycket metall i munnen, riktiga “räls” på tänderna, och man vande sig. Men idag finns det moderna metoder att reglera tänderna, som knappt syns.

När man skulle “fixa till” tänderna på barn och ungdomar för några årtionden sedan, blev det som regel mer eller mindre stora installationer i munnen. Både vad gäller fasta konstruktioner runt varje tand, men också lösa metallskenor, som man gudskelov bara behövde ha på natten. Det fanns t ex en variant, som var en metallbåge, som gick runt munnen på utsidan, med två spröt som man satte fast i metallhöljen på kindtänderna. Det hela hölls fast med en bred resår runt nacken. Detta för att flytta bak kindtänderna under natten. Sen fanns en gomskena som man skulle trycka upp i gommen, och som ofelbart gjorde att man läspade.

Moderna och individuellt anpassade korrigeringar

Att man vill korrigera sina tänder är en fråga om smak och livskvalitet, och ibland också medicinsk. Det kan t ex vara för trångt för att alla tänder ska få sin plats. Det kan vara svårt att komma åt att borsta, det kan också bara vara en liten korrigering som gör att man vågar le igen. Och det är inte minst viktigt. Idag finns det en modern metod som specialiserade tandläkare arbetar med. Den kan anpassas till varje individ för att uppnå perfekt resultat. Den ska kännas bekväm och ändå göra jobbet. Om man någon gång tvekat inför att korrigera sina tänder pga rädsla för att ha en massa synliga ställningar i munnen, kan man nu tänka om. Det finns moderna lösningar som inte märks.

Hygieniska och knappt synliga skenor

Metoden med osynliga skenor som går att plocka ut till skillnad från “rälsen” på tänderna heter Invisalign och används av tandreglering i Göteborg. Den består av utprovade transparenta skenor som byts ut efter hand. De specialtillverkas utifrån hur tänderna ska flyttas. Idén är att tänderna flyttas lite i taget med hjälp av nya skenor som leder dem rätt. Man går regelbundet på undersökningar där man provar ut nya skenor och får se hur resultatet fortskrider. Skenorna är mycket mer hygieniska än de gamla fasta, eftersom de går att ta ut och rengöra. Nu kan den som avstått av rädsla för att gå med munnen full av metall, göra slag i saken och göra den där korrigeringen utan att det märks under tiden.

18 May 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.