När det är bråttom med tänderna

Nio gånger av tio kan vi boka tid hos tandläkaren i god tid och vara nöjda. Den tionde gången kan det vara oerhört bråttom. Svår tandvärk eller en tandskada är ingen barnlek. Ibland är det kris.

Det är sällan vi behöver bekymra oss om våra tänder i vardagen. De sitter där de sitter och gör sitt jobb. Vi borstar och vi besöker tandläkare och hygienist någon gång per år och så är det bra med den saken.

Sedan kommer då dendär tionde gången då hela huvudet illvärker och man svullnar upp i tandköttet. Inga värktabletter hjälper mer än tillfälligt. Det är helt klart dags för ett akutbesök hos din tandläkare. Har du dessutom feber är det inget att spela hjälte för, utan bara ring!

Ett annat inte ovanligt scenario är en snubbelolycka eller en mindre cykelkrasch. Varje dag resulterar sådana till synes småsaker i tandskador. För att inte tala om de där alltför goda kolorna…

Första hjälpen vid akut tandvård

Vad gör man för att minimera skador och smärta? Gäller det vanlig ohederlig tandvärk är det bara att ringa tandläkaren för akutbesök. Svullnad, smärta och feber betyder att du ska söka hjälp så snart du kan. Tandläkaren undersöker och åtgärdar akuta problem.

Har du ramlat eller blivit utsatt för våld? Om en tand blivit utslagen ska du antingen, om du kan, förvara den i munnen eller i lite mjölk. Sedan måste du söka vård så snart du kan. Det finns hopp om att tanden kan sättas tillbaka om du skyndar på. Läs mer om akut tandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdigöteborg.se

15 Dec 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.