När man behöver hjälp akut

Som förälder kan det ibland vara mycket svårt att veta varför ett mindre barn har ont i munnen. Men vid stora besvär kan man bli tvungen att ringa efter akut hjälp, även inom sådant som tandvård.

Små barn kan få mycket ont när nya tänder ska ta sig igenom tandköttet. Det finns en mängd knep som man genom tiderna tagit till för att lindra detta. Men ibland kanske barnet har trillat eller på annat sätt fått en skada i munnen. Eller så är det ett äldre barn som själv kan tala om att något är fel. Känner man då som förälder att det är något man vill kolla upp akut så finns möjligheten till det. Beroende på var man bor i landet finns det tandvård akut under olika tider på dygnet. Men genom att ringa sjukvårdsupplysningen kan man få hjälp och råd när man behöver. Barn får gratis tandvård genom landstinget men det kanske inte finns några tider där. Eller så sker behovet på en tidpunkt när den ordinarie tandläkaren har stängt. Då kan det kännas tryggt att veta att hjälp endast är ett samtal bort. När den än behövs.

Fel kan bli värre

Vissa problem med tänder och tandkött kan snabbt bli värre om det inte behandlas i tid. Det finns mycket man kan göra med tandreglering och tandimplantat. Men det kan ta lång tid och bli både väldigt smärtsamt och dyrt. Därför är det viktigt att man så fort som möjligt tar tag i fel i munnen. Det kan vara tänder som till och med växer fel. Eller så kan det vara skador som uppkommit genom exempelvis fall. Men när det gäller barn så finns det även andra problem som kan uppstå. Ibland faller inte mjölktänderna ut för att ge plats åt den permanenta. En åtgärd blir då tvungen att tas till för att inte tänderna ska börja växa fel.

Skador som blir inflammerade

Både vuxna och barn kan vara med om skador som tar illa på tänder och tandkött. Om man inte akut åtgärdar dessa så kan de skapa stora problem. Avslagna tänder kan skada både tunga och tandkött. Det kan leda till inflammationer eller allvarliga sår på munnens mjukdelar. I förlängningen kan man ganska snabbt få en påverkan på även övriga tänder. Därför bör man snabbt uppsöka tandläkare för åtgärder. I samband med besöket kan det även fattas beslut om någon typ av medicinering är nödvändig. Läs mer på denna hemsida: tandläkarakutstockholm.se

26 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.