Så behåller du friska tänder

Att hålla tänderna friska är mycket viktigt. Och att äta hårda saker är bara bra för tänderna, hårda saker som morötter, knäckebröd och allt sådant som gör att tänderna får lite motstånd, det gör dem friska och starka. Tyvärr äter vi för mycket vitt bröd. Dels innehåller de brödsorterna mycket socker, plus att det vita vetemjölet inte är bra för något alls egentligen. Alla borde äta knäckebröd med råg i, som är mycket bättre för hela kroppen.

Borsta tänderna är det viktigaste

Att borsta tänderna är vad vi kan göra för våra tänder på en basal nivå. Och då bör man alltid välja en sorts tandkräm som innehåller fluor. Det är det enskilt bästa för dina tänder. Efter tandborstningen bör tänderna få vila. Småätande är inte bra för tänderna, eftersom när vi äter utsöndrar vi saliv i munnen. Saliven i munnen är antimikrobiell, det betyder att den motverkar bakterier som bildas i munnen när vi äter något med socker i. Så har man lite saliv i munnen, borde man ha något i munnen som hjälper till att utsöndra saliv. Människor som äter viss medicin kan få muntorrhet som en biverkning. Då kan man ta en fluortablett som sakta får smälta i munnen.

Gå regelbundet till tandläkare viktigt

Till sist är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren. Det är ungefär som att låta sin bil komma till en bilverkstad med jämna mellanrum. En tandläkare kan på ett tidigt stadium upptäcka plack på tänderna. Plack är början på ett hål och bör avlägsnas så tidigt som möjligt. Plack är också mycket dåligt för hjärtat. Jo, det är sant. Forskare har upptäckt ett samband mellan hjärtinfarkt och plack på tänderna. Om man tänker på att det vi stoppar i munnen går ner till tarmarna och magsäcken. Därifrån hämtar blodet det och för ut kroppens byggstenar (maten) till övriga delar av kroppen, och till hjärtat. Har man då haft plack på tänderna – som kommer av bakterier i munnen, förs ju de bakterierna rakt till hjärtat. Så att borsta sina tänder och sköta om dem är alltså även bra för ditt hjärta. Så bry dig om ditt hjärta och sköt om dina tänder.

När du äter mellan tandborstningarna

Det bästa för tänderna är ju att inte äta mellan tandborstningarna, men det går ju inte. Du måste ju fylla på med energi till din kropp för att fungera. Äter du inte kan du få skador på hjärnan, du blir trött och håglös utan energi. Då är det bra att kunna ta en fluortablett efter att du har ätit. Att borsta tänderna mer än två gånger per dag är inte att rekommendera, då du sliter på tandköttet. Och vi behöver friskt tandkött för att kunna behålla våra ursprungliga tänder. Här finns det mycket som kan förstöra ett friskt tandkött, som rökning och snusning. Så låt tandköttet vila mellan målen som du äter. Läs mer här om tandläkare i Sundbyberg.

25 Feb 2018

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.