Svårt att få akuta tider till tandläkare i Stockholm

I hela Stockholm finns det sammanlagt cirka 1.200 olika tandläkarmottagningar. Då är alla folktandvårdsmottagningar inräknade, men endast 185 av alla tandläkaremottagningar har akuta tider om någon skulle behöva det. Och ju äldre man blir, desto större är risken att man råkar ut för något som kräver en tid hos tandläkare akut.

Många äter sötsaker på helgerna

Det är inte helt ovanligt att man kanske råkar bita av sin tand, under högtiderna, som jul eller påsk. Det är alla högtider som vi, svenskar stoppar i oss massor med mat, plus en hel del godis. Det hör liksom till julen och påsken att äta sötsaker. Vem kan tänka sig en jul utan kakor, lussebullar, glögg eller chokladpraliner? Och vem kan tänka sig en påsk utan att äta påskägg, fyllda med choklad och godis? Knappt någon numera.

Stort behov av akut tandläkare

När det kommer till behovet av en akut tid hos tandläkare är det viktigt att tandläkaren är en erfaren sådan som kan hjälpa en med det som kan hända om man till exempel råkar bita av en tand. En del, oerfarna tandläkare vet inte hur de kan hjälpa till om någon har bitit av en tand, medan en erfaren tandläkare förstår att man behöver en krona som fästs på den biten av tanden som är kvar, och sedan ser till att tillverka en tandbro, eller tandprotes till den tand som har gått av, så att hon eller han kan fästa den ordentligt på plats. Ingen vill gå med en glugg mellan tänderna, även om man är ledig.

Små barn kan behöva akut tandläkare

Även små barn kan råka ut för tandbesvär. Om barn råkar falla eller ramla när de leker, behöver de gå till en tandläkare akut, så att det inte blir permanenta besvär av olyckan. Många föräldrar tror att barn inte behöver akuta besök hos en tandläkare, om barnet har gjort illa sina mjölktänder och tänker att barnen ändå ska bli av med mjölktänderna. Men det som kan hända om man inte gör något åt mjölktänder som går av, är att tänderna kan växa snett när det kommer permanenta tänder efter mjölktänderna.

Om du behöver en tandläkare akut, kan du googla "akut tandläkare Stockholm", om du bor i Stockholm, vill säga. Annars skriver du in den ort där du bor i stället för "Stockholm". Då bör alla tandläkarmottagningar som har akuta tider komma upp som förslag på Google. Här kan du läsa om en som har akuta tider i Stockholm: http://www.tandlakare-stockholm.nu.

19 Dec 2018

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.