Tandimplantat ger ett bättre liv

Tänderna fyller en extremt viktig roll i våra liv. Dels så har de en viktig uppgift i vår matsmältningsapparat då det tuggar och fördelar maten vi äter så att den lättare kan smältas och tas upp av kroppen. En annan viktig uppgift ligger mer i det sociala. Man brukar säga att man ska möta världen med ett leende - men vad händer om det leende man visar upp är fullt av gluggar? Att tappa en- eller flera tänder är något som kan påverka hela livet negativt och om kan göra att man blir socialt handikappad; man stannar inomhus, man vågar inte ta plats och man skäms över hur man ser ut. 

Inget att skämmas för om man tappat en tand

Tandlossning kan ske på olika sätt. Vanligast är att man råkar ut för en olycka – åtminstone om man ser till yngre personer tandlossning. Du kanske spelar innebandy med dina kollegor i Solna, du får en klubba i munnen och slår ut tre stycken tänder i övre tandraden. Du kanske gå på en gångväg, tittar på telefonen och snubblar på en isfläck; något som gör att du biter av en framtand. Olyckor har olika skepnader – men då det kommer till just tänder så blir de speciella sett till att tänder inte växer ut igen. Till skillnad från att bryta ett ben eller en arm så blir en avslagen tand en permanent skada som inte går att gipsa och därigenom läka ihop. 

Lösningarna som finns handlar ofta om två stycken: löständer eller tandimplantat. Den förra är den vanligaste och den som förr var standardlösningen. Förenklat så får du som patient nya tänder som du själv sätter in- och plockar ut. En lösning som blivit bättre, men som fortfarande är långt ifrån optimal. 

Tandimplantat välkomnas av kroppen 

Men andra är betydligt bättre. Tandimplantat innebär att man opererar in skruvar av titan i käkbenet och därefter – då tiden är mogen – fäster keramiska kronor i dessa. Det skapar en permanent lösning - har du slagit ut tänderna på innebandy i Solna så kan du - tack vare tandimplantat i Solna – få en lösning som ligger extremt nära verkligheten. Många patienter känner ingen som helst skillnad; tack vare att man använder titanskruvar så växer dessa ofta ihop – de välkomnas – med kroppen. 

Ett tandimplantat blir en permanent lösning som dessutom blir mer estetiskt tilltalande. Ingen utomstående kan ana att ditt leende inte består av ordinarie tänder. Varje keramiskt krona anpassas både gällande form och färg 

Snyggast med tandimplantat

Gällande det estetiska då märks heller ingen skillnad. Då löständer kan se väldigt konstgjorda ut, glappa eller förändra talet (vissa ljud blir svårare att framkalla) så blir tandimplantat en väldigt naturtrogen lösning där en utomstående inte kan se någon skillnad. Man anpassar de keramiska kronorna efter färg och form och där varje patient får en unik lösning beroende på hur de ordinarie tänderna ser ut. Det finns två stycken som talar mot varför du som patient i Solna ska kunna välja tandimplantat: 

  • Din plånbok.

Tandimplantat är dyrare än löständer. Försäkringskassan ersätter förvisso delar av kostnaden – men det kan fortfarande handla om ganska mycket pengar; särskilt om du slagit ut eller tappat flera tänder. En initial undersökning av din tandläkare i Solna ger dig en bra prisbild och ett kostnadsförslag att ta ställning till.

  • Ditt käkben.

Ett friskt och starkt käkben är en fysisk förutsättning för tandimplantat (i och med att det är i det man skruvar fast titanskruvarna). Här sker en röntgen för att avgöra vilken kvalitet ditt käkben håller. Som exempel så kan vi säga att många rökare bedöms som olämpliga kandidater – något som alltså är ännu ett starkt skäl till att fimpa för gott. 

19 Feb 2018

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.