Tandläkaren tar ett helhetsgrepp om din tandhälsa

De flesta av oss går till tandläkaren med jämna eller ojämna mellanrum. Med varierande entusiasm gapar vi och låter tandläkaren göra sitt. Men vad är det egentligen hen tittar efter?

Tandvård, som tandläkare sysslar med, innefattar en rad olika saker. Man kan kortfattat säga att det handlar om tänder, munhåla och käksystem. Utöver tandläkare finns inom allmäntandvården även yrkeskategorierna tandhygienist och tandsköterska. Dessa samarbetar ofta. En tandhygienist arbetar, som namnet antyder, framförallt med munhygien och därmed förebyggande tandvård. Tandsköterskans roll är i regel att assistera tandläkaren. Kortfattat kan man säga att tandläkaren arbetar med att förebygga, bedöma och behandla olika sjukdomar och skador i munnen.

Vad är en rotfyllning?

En ganska vanlig åtgärd bland tandläkare är det som kallas rotfyllning. Men vad är det och varför behöver man som patient ibland genomgå en sådan? Jo, i varje tand finns något som kallas pulpa, vilket är tandens mjukvävnad. Den innehåller bland annat blodkärl och nerver. Karies, det vill säga tandinfektion orsakad av bakterier, kan leda till inflammation i pulpan. Detta tillstånd kallas pulpit och kännetecknas ofta av tandvärk och ilningar i tänderna. Om inflammationen är ytlig och behandlas i ett tidigt skede kan pulpan återhämta sig. Men om man går obehandlad kan pulpavävnaden dö. Det beror på att trycket i pulpan ökar, blodkärlen trycks ihop och blodcirkulationen upphör. I det här läget väntar rotfyllning, en process där pulpan avlägsnas och ersätts med fyllningsmaterial istället. Ett alternativ till rotfyllning är att helt enkelt dra ut tanden.

Hur undviker man karies?

Om man vill undvika en rotfyllning bör man se till att ett kariesangrepp aldrig går så pass långt att pulpan blir inflammerad. Hur undviker man att överhuvudtaget drabbas av karies? Utöver att besöka tandläkaren regelbundet är det viktigt att motverka de skadliga bakterier vars syror luckrar upp tandytans emalj, vilket leder till hål i tänderna. Munnen innehåller många naturliga bakterier, men inte alla orsakar karies. Några av de bakterier som dock gör detta är Streptococcus mutans och Lactobacilli. Två faktorer som påverkar risken att få karies är vad man äter och hur ofta. Det rekommenderas att man undviker sötsaker och inte småäter mellan måltiderna, eftersom detta ökar sannolikheten för att emaljen ska angripas av de skadliga bakterierna. Ett bra sätt att skydda tänderna mot karies är att använda fluor, eftersom det kan reparera lätta skador på tänderna och förhindra att nya tillkommer. Det finns både fluortandkräm och fluortabletter som man kan köpa och använda.

22 May 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.