Tandvård ger dig nycklarna till ett hälsosamt liv

Hur stor roll spelar egentligen våra tänder i vårt välmående? Större roll än vad många verkar tro. Rätt tandvård med rätt tidsintervaller ger dig möjligheten att leva ett långt, friskt och hälsosamt liv. Det finns många tydliga kopplingar mellan olika sjukdomar - cancer och hjärt-kärlsjukdomar - och sämre tänder. Därför är tandvård något som bör anses som obligatorisk.

Hur ser då tandvård egentligen ut? Vi väljer att dela upp detta i två delar - den du själv ansvarar för och den du ska söka hjälp för. Den första delen - ditt eget ansvar - innebär att du dagligen, minst två gånger, ska borsta dina tänder och detta ska ske i minst två minuter; lämpligen i samband med frukosten och innan du lägger dig.

Till detta ska du även addera ett användande av tandtråd. Matrester försvinner in mellan dina tänder och kan utveckla bakterier som sedan söker sig upp i tandköttsfickorna - det är den bakomliggande orsaken till tandlossning. Tandtråd - tandbyglar är ett bra alternativ idag! - tar bort en större del av matresterna och ger dig alltså, på sikt, friskare och starkare tänder. Du kan även komplettera detta med munvatten som innehåller fluor. Skölj någon gång per dag och minimera genom detta risken för kariesangrepp.

Tänk på vad du äter och dricker

Hade vi bättre tänder förr? Det beror på hur långt tillbaka i tiden man går, men en sak står åtminstone klar i samband med att den frågan ställs: många barn och ungdomar hade avsevärt högre kvalitet på sina tänder förr än vad fallet är nu. Detsamma gäller även för många vuxna.

Varför? En stor anledning till detta handlar om vad vi äter och vad vi dricker. Idag så är den snabba maten en konsekvens av vårt uppstressade liv i övrigt. Vi har inte den tid som krävs för att laga mat från grunden och vi tar hela tiden genvägar. Måltiden och maten har inte den status den en gång hade - många familjer äter exempelvis var för sig och samlas inte runt matbordet längre.

Det här är en fara för tänderna. Den snabba, färdiglagade maten innehåller väldigt mycket socker och den har även andra ingredienser som vare sig är bra för tänderna eller för resten av kroppen. Vi dricker även mer läsk, juice och energidrycker och det sliter på tändernas emalj. Här är det dags att sätta ned foten som förälder och åter börja ta sig tiden att prioritera maten man serverar. Det behöver inte handla om några längre sittningar och det behöver inte ta så lång tid att servera en vällagad måltid från grunden.

Hur vi äter påverkar emellertid lika mycket som vad vi äter. Småätandet mellan varje måltid är både dåligt för midjemåttet och för tänderna. Våra tänder behöver vila och återhämtning. Att hela tiden stoppa någonting i munnen gör att vilan blir minimal och att tänderna tar skada av allt arbete. Måste du äta mellan de ordinarie måltiderna så sikta på någonting nyttigt - ett äpple eller en morot är definitivt att rekommendera.

Tandläkare - en viktig del av tandvård

Det vi gått igenom ovan är det du själv kan sköta gällande tandvård - det handlar om ditt eget ansvar. Man ska emellertid vara medveten om att alla har olika förutsättningar och att vi föds med olika kvalitet på våra tänder. Även om man sköter sin del av ansvaret så kan problem visa sig. Därför är det viktigt att besöka en tandläkare för att se över om det finns några åtgärder som måste vidtas.

Professionell tandvård någon gång per år kommer att fungera som pricken över i:et och ge dig exakt de starka, friska tänder du behöver. Tandvård är viktigt och rätt sådan är grunden till ett hälsosamt liv i övrigt. Ta dina tänder på allvar - du har bara en uppsättning.

9 May 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.