Vad är karies?

Vi tycker att det är viktigt att besöka tandläkaren. Men ändå så drar sig de allra flesta av oss för att gå. Går man regelbundet kan man åtgärda tidiga kariesangrepp och kanske stoppa dem.

Hur ofta man bör gå till tandläkaren varierar från person till person. Har man en god munhälsa så brukar det räcka med ett besök vartannat eller vart tredje år. Men har man eller har haft problem ska man gå en gång om året. De vanligaste problemen som man kan ha med sina tänder är karies eller hål i tänderna. Karies uppstår när tandens emalj bryts ner av syror som bildas av bakterier. Tecken på karies kan vara ilningar i tänderna eller tandvärk. Också tänder som fått en svart eller grå färg kan vara drabbade av karies. Oftast så känner man inte alls om man har hål i tänderna och därför är det så viktigt att gå regelbundet till tandläkaren.

God munhygien och goda matvanor håller karies borta

När man äter och dricker utsätts tänderna för frätande syror som bakterier producerar. Detta kan leda till att emaljen försvagas och vi får hål i tänderna. Men har man god tandhygien och noga borstar sina tänder regelbundet två gånger om dagen med fluortandkräm kan karies undvikas. Man bör även använda tandtråd eller tandstickor varje dag och även skölja med fluor. Goda matvanor och att inte hela tiden småäta minskar också risken att drabbas av karies. Helst bör man inte äta mer än sex gånger per dag. Man bör helst försöka undvika mat och godis med mycket socker men även syra som citrusfrukter och dryck som exempelvis läsk.

Obehandlad karies leder till stora problem

Har man fått hål i tänderna ska man inte vänta med att laga det utan genast boka tid hos sin tandläkare. Obehandlad karies växer och försvåras och når tillslut tandens nerv, den så kallade tandpulpan. Risken för att tanden inflammeras och inte alls går att rädda ökar dessutom. Då måste man rotfylla tanden eller helt ta bort den vilket kan vara kostsamt. Normal karies behandlas genom att tandläkaren tar bort den skadade delen av tanden och sen fyller den med tandfyllnadsmaterial. Vid mindre kariesangrepp kan det ibland räcka med att man i stället behandlar tanden med fluor preparat under en tid så att angreppet går tillbaka. Ju tidigare man upptäcker angreppet desto enklare brukar det vara att åtgärda och det kostar dessutom mindre.

3 Apr 2020

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.