Vad består ett tandimplantat eller en brygga av?

Hallonbergen: När du besöker dtandläkare, tandimplantatin lokala tandläkare i Hallonbergen och får den tråkiga nyheten att en av dina tänder måste dras ut så kommer du att få ett par alternativ. Du kommer kunna erbjudas att lämna ett hål efter tanden, att montera in en brygga eller att operera in ett tandimplantat. Om du då väljer något av dessa, vad är det som du kommer att få ha i munnen framöver? Här går vi kort igenom vad bryggan samt ett tandimplantat består av.

Brygga eller tandbro

Om du väljer att få en brygga i munnen så kommer du framför allt att få porslin inmonterat. Bryggan kallas också för bro och är en förlängning av den mer vanliga tandkronan. Den består till största delen av porslin men kan också ha en del metall i sig. För den äldre generationen så var även guld en del som man använde i tänderna men så är inte fallet idag. Riskerna med metaller i munnen är tämligen stora så det gäller att ha rätt metaller om de nu ska blandas in i bryggan.

Fördelar och nackdelar

Att skaffa den klassiska bryggan går ganska snabbt och enkelt. Det kostar heller inte så mycket pengar som andra metoder och av den anledningen är det många som fortfarande väljer det här alternativet. Nackdelarna är att du måste slipa ner de andra tänderna för att fästa din bro, som du sen får porslinstanden i. Därmed skadas fler tänder. Porslinständer kan dessutom gå sönder vilket kräver lagning eller byte av dem.

Tandimplantat

När du besöker din tandläkare i Hallonbergen och säger att du har bestämt dig rör ett tandimplantat så kommer du i vissa fall att få en remiss till en specialist. I andra fall så kommer de att hjälpa dig direkt på kliniken. Du kommer att få genomgå en operation där de i första läget monterar in något som påminner om en skruv, ner i käkbenet. Skruven består av titanium. Utöver en skruv så kommer också en del som kallas för pelare att fästas och där ska sen din nya tand sitta.

Fördelar och nackdelar

De största fördelarna är att titanium har materialegenskapen att växa ihop med benet i käken så att de blir en enhet. Du kommer alltså ha så nära en ny tandrot som man kan komma. När allt väl är klart sen så är det som att ha en ny tand som troligen inte kommer att krångla och behöva lagas eller ändras på. De största nackdelarna är att kostnaden för ingreppet fortfarande är högre än andra alternativ. Ytterligare en nackdel är att det kan behövas mer än en operation, ibland ett par stycken, för att själv skruven ska fästa och börja växa ihop med käken.

 

12 Nov 2018

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.