Varför tandimplantat?

Har du förlorat en eller flera tänder? Det är absolut inget att skämmas för. Många förlorar sina tänder i krockar och olyckor, vilket händer alldeles för lätt. Då är det viktigt att ersätta de förlorade tänderna så att de inte hindrar dig från att fortsätta leva som förut. Förut, bara för 40 år sedan var det vanligt att man redan i 50-års åldern hade förlorat flera av sina tänder.

Idag är det ovanligt att någon i den åldern har förlorat någon tand. På samma sätt fortsätter det upp i åldrarna och det är många pensionärer som har kvar sina egna tänder. Det finns några olika sätt att ersätta förlorade tänder, som har alla sina olika för- och nackdelar. Vi går igenom några av dem här.

Krona

Har man endast förlorat en del av sin tand, kan man gott och väl ersätta den förlorade delen med en krona som fästes på den gamla tanden.

Fördelar

Detta är ett mycket enkelt ingrepp, som inte är särskilt kostsamt. Det är inget stort ingrepp varken på själva tanden eller påverkar munnen på särskilt stort sätt. 

Nackdelar 

Krona på en förlorad bit av tanden är inte något permanent sätt att åtgärda en förlorad del av tanden.

Bro eller brygga

Har man förlorat en hel tand, eller flera tänder på samma ställe, kan man ersätta den eller dem med en bro, som förut kallades för brygga. Då fäster man bron i de intilliggande friska tänderna för att få bron eller bryggan att hållas kvar på plats.

Fördelar

Detta är en enkel metod för att ersätta förlorade tänder och som inte är särskilt kostsamt. 

Nackdelar 

Den kräver att det finns friska tänder intill som bron kan fästa vid. Det blir svårt att genomföra det om man inte har så många friska tänder.

Proteser

Detta är nog vad de flesta tänker på när man nämner tandersättningar och som mest kallas för löständer. De flesta har sett någon gammal släkting som har tagit ut en hel protes och lagt dem i ett glas med vatten för natten.

Fördelar

Detta gör ingen påverkan på resten av tänderna i munnen. Denna metod hjälper i synnerhet om man inte har några riktigt friska tänder kvar i munnen.

Nackdelar 

Det är en ganska stor skillnad på att ha egna tänder och ha löständer i munnen. Många kan inte tugga på morötter, eller andra hårda saker, som knäckebröd. Det påverkar livet på många sätt att få denna tandprotes i munnen.

Tandimplantat

Tandimplantat är i särklass det bästa sättet att ersätta tänder på eftersom man skruvar i tänderna direkt i käkbenet, viket gör dem stadiga och permanenta.

Fördelar

Du får en permanent lösning på förlorade tänder. Du kan fortsätta precis som förut och äta i princip vad du vill. Det är inget som syns för någon annan att du har konstgjorda tänder.

Nackdelar 

Det är ett ganska kostsamt ingrepp och det krävs att du har en frisk och stark benvävnad i käken för att man ska kunna genomföra ett så stort ingrepp i munnen. Läs mer om tandläkare som utför tandimplantat i Stockholm på: https://www.tandimplantatstockholm.biz.

20 May 2018

Välkommen

Välkommen till hemsidan Friska Tänder. Här får du lära dig hur du sköter dina tänder på bästa vis.